Tésztában sült, sós karamellel töltött alma

Tésztában sült, sós karamellel töltött alma

Forró, fahéj illatú, egyszerre ropogós és krémes. Egyszerű és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

2 db alma
1 csomag friss leveles tészta (lidl-ben kapható) vagy omlós tészta
4 ek almás műzli
sós karamell
fahéj

(Tölteléknek persze használhatunk mást is, pl túró, zabpehely, karamell helyett is lehet mézet, olvasztott csokit vagy lekvárt használni.)

Az almákat megmossuk és kivájjuk a belsejüket. Amennyire lehet vékonyan…csak a magházukat. A műzlit elkeverjük annyi sós karamellel, hogy összeálljon, majd az almák belsejébe töltjük.

Végül leveles tésztába csomagoljuk őket. A tetejükre fogpiszkálóval szúrunk pár lyukat, hogy ne púposodjon fel a forró gőztől. Leveleket is készíthetünk rá (bár a leveles tésztából elég nehéz, mert felpuffad. Az omlós tészta jobban használható erre.).

Előmelegített 180 fokos sütőben addig sütjük, míg aranybarna lesz. Fahéjjal megszórva, sós karamellel meglocsolva tálaljuk.

Az ötlet innen származik: http://www.azeliaskitchen.net/baked-stuffed-apples-in-pastry-dumplings/

Ha inkább saját készítésű, omlós tésztával készítenéd el, akkor ahhoz a recept (szintén a fenti forrás alapján):

250 g liszt
125 g vaj, apróra kockázva
2 ek cukor
3-4 ek tej vagy víz
esetleg 1 tk vanília aroma

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és cukorral. Kb olyan állagúnak kell lennie, mint a darált keksznek. Ekkor hozzáadjuk a tejet. Fokozatosan adagoljunk, annyit, hogy szépen gyúrható, jó állagú tésztát kapjunk. Hűtőben pihentessük minimum 30 percig a felhasználás előtt.

No Comments

Leave a Reply