Citromfüves halleves (curry)

Thai jellegű étel. Tetszés szerinti halból készíthető. Érdemes filét választani hozzá. Ha valaki nem szereti a halat, próbálja ki csirkével.
Lehet hígabbra készíteni, levesnek pl. rizstészta mellé vagy sűrűbbre curry jellegűnek, rizzsel. 

Figyelem!
Sok helyen láttam már, hogy hasonló ételt valaki a nálunk ismert citromfűvel készít el. 🙂 Ez a citromfű NEM az a citromfű! Ezt az ázsiai citromfüvet szálasan lehet kapni vagy szárítva fűszerként, de a Tescoban pl kapható olajban eltett pépként is. A zöldségosztályon kell keresni, a csomagolt salátakeverékek, reszelt répa, búzacsíra stb. környékén, tejfölös vödör szerű dobozkában. Rengeteg van benne, viszont rettentő sokáig elég. Én jégkockatartóba kiadagoltam és így lefagyasztottam.

Hozzávalók:

1/2 kg hal felkockázva
2 ek olaj
1 nagy doboz (kb 400 ml) kókusztej (vagy főzőtejszín)
kb 2 cs víz
1 tk reszelt gyömbér
1 tk fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
3 apró chili paprika (elhagyható)
shiitake gomba (én most csiperkét használtam)
1 fej vöröshagyma
4 szál citromfű aprítva (vagy 3 ek citromfű püré)
4 db kaffir lime levél (elhagyható)
3 ek halszósz
2 ek lime lé (ha kezeletlen citromunk van, akkor a héjából is reszelhetünk bele 1 nagy csipetnyit)
1 ek cukor
1 tk madras curry por
esetleg 1 ek házi chilis citrom szósz

tálaláshoz a tetejére tetszőlegesen:
1 szál újhagyma aprítva
korianderlevél aprítva
gyömbér vékony csíkokra vágva
lime karikák
chili pehely

Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a chilit, fokhagymát, gyömbért és kb 1 percig pirítjuk. A vöröshagymát nagyon apróra, a gombát vékony szeletekre vágjuk és ezt is hozzátesszük az olajhoz, majd megdinszteljük. Felöntjük a kókusztejjel és vízzel, ízesítjük a halszósszal, cukorral, curry porral, kaffir lime levéllel és ázsiai citromfűvel. Pár percig összefőzzük az egészet, majd beletesszük a kockázott halat is és készre főzzük. Tipp: ne kevergessük, csak rázogassuk a lábast, hogy ne törjön szét a hal. Nagyon gyorsan megfő. Ha megfőtt, belekeverjük a lime levét és pár percig még főzzük.

Ha valaki sűrűbben szereti, akkor kevesebb vizet, kókusztejet tegyen bele. Ha levesnek készül, akkor lehet többet.

Köretnek készíthetünk rizst, kurkumás rizst mellé. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg újhagyma csíkokkal, aprított koriander levéllel és díszítsük lime karikával vagy chili pehellyel.

No Comments

Leave a Reply