Tócsni (lapcsánka, krumpliprósza, röszti)

Tócsni (lapcsánka, krumpliprósza, röszti)

A tócsni lisztből és krumpliból készült, olajban ropogósra sütött egyszerű nemzeti étel. Persze attól függően, hogy mi van épp otthon, feldobhatjuk más dolgokkal is. Keverhetünk bele szalonna kockákat, sonkát, tepertő darabkákat, májat, sajtot, darálthúst, friss zöldfűszereket, pl petrezselymet is. De tetszés szerinti zöldségeket is adhatunk hozzá, pl gombát apróra vágva, cukkinit reszelve, spenótot. Ízesíthetjük fűszerekkel, borssal, paprikával, curryvel, chilivel.

Hozzávalók (10 db kb tenyérnyi méretűhöz):

4 db jó nagy krumpli
1 db tojás
8 púpos evőkanál liszt
2 púpos evőkanál tejföl
fél fej fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
ízlés szerint só, bors
friss kakukkfű vagy rozmaring (elhagyható)

tetejére tetszés szerint:
tejföl
reszelt sajt
juhtúró
szalonna kockák
lilahagyma karikák
fokhagyma
zöldfűszer stb.

A krumplikat megpucoljuk és lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn (tökreszelő). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá zöldfűszert. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük. A liszt és tojás mennyisége lehet több, kevesebb is. Ha valaki lepényszerűbben szereti, akkor adjon hozzá többet. Én ropogósan és jó krumplisan készítem, így épp annyit teszek bele, ami összefogja a reszelt krumplit.

Egy serpenyőben felforrósítunk 1-2 ujjnyi olajat. Nagyon forró legyen! Evőkanállal 1-1 nagy púpos kanálnyi halmot teszünk a forró olajba, majd elsimítgatjuk laposra. Nem fontos szabályos köröket készíteni, sőt, ha nincsenek a szélek eligazgatva, akkor a kilógó krumpliszálak nagyon finom ropogósra sülnek. Ha az egyik fele aranybarnára sült (én ropogós barnán szeretem) megfordítjuk és a másik felét is hirtelen kisütjük. Kiszedjük, jól lecsepegtetjük az olajat róla és tejföllel, fokhagymával frissen, melegen fogyasztjuk.

No Comments

Leave a Reply