Vörösboros kacsa szilvamártással

Vörösboros kacsa szilvamártással

Hozzávalók:

kacsahús

páchoz:
olaj

rozmaring, borókabogyó, bors, mozsárban apróra törve, fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva
pár evőkanálnyi a szilvamártás levéből

pároláshoz:
kevés vörösbor (kb 1 dl)

szilvamártáshoz:
friss szilva kimagozva, félbevágva
pár ek cukor
almaecet
vörösbor
szerecsendió, szegfűszeg esetleg pici fahéj

 

A mártáshoz egy serpenyőben elkezdünk karamellizálni pár evőkanál cukrot annyi almaecettel, amennyit felszív. Ha aranybarna, hozzáadjuk a fűszereket és a szilvát, óvatosan rázogatva pár percig pirítjuk. Felöntjük annyi vörösborral, hogy szirupszerű, sűrű szószt kapjunk. Pár percet még forraljuk, majd elzárjuk, hűlni hagyjuk.

A pác hozzávalóit összekeverjük és alaposan megkenjük vele a húst. Tepsibe rakjuk, öntünk alá egy kevés vörösbort és alufóliával lefedve addig sütjük, míg megpuhul (200 fokon kb 30 perc, de a hús mennyiségétől is függ). Ha puha, levesszük a fóliát és tovább sütjük, míg szépen megpirul (kb. 15 perc).

Tálaláskor locsoljuk meg a húst a szilvamártással és szórjuk meg rozmaringgal.
Rozmaringos sültkrumplit készítettem mellé.

Tipp: ezzel a pikáns szilvaszósszal is finom!

No Comments

Leave a Reply