Zöldparadicsom ketchup

Csípős, zöldparadicsom ketchup. Mártogatósnak vagy melegszendvicsre is használható, csakúgy mint a sima piros ketchup.

Elérkezett az első fagy. A paradicsomoknak már esélye sincs beérni. Rengeteg zöldparadicsom kapható a piacokon. Jól nézzetek körül, hogy melyiket veszitek meg, mert nem mindegy, hogy 50ft/db áron adják, mintha valami kuriózum lenne 🙂  vagy 100 ft-ért a kilóját. Nyugodtan lehet kevésbé szépeket, nyomottabbakat, lédúsat venni, úgyis össze lesz darálva, ráadásul így olcsóbb is. Igaz rám  kicsit meglepve néztek, mikor a legszebbeket egymás elől (savanyítani) elkapkodó nénikék közé beállva nekiálltam összeszedni a kisebbeket, csúnyábbakat, aprókat, mondván “nekem ez is jó lesz”.

Hozzávalók:

kb 1,3 kg zöld paradicsom
2 jó nagy vöröshagyma
1 nagy sötétzöld paprika (pl. pritamin), lehet erős is ha valaki szereti
1/2 cs almaecet (ha édesebb, kevésbé savas a paradicsomunk, akkor mehet több is)
1 cs cukor
1 ek fekete mustármag
1 ek fehér mustármag
só, bors ízlés szerint
1/2 marék friss petrezselyemzöld
esetleg chili vagy jalapeno paprika

A paradicsomokat, hagymát, paprikát megmossuk és nagyon apróra kockázzuk. Egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, míg szósz-szerű nem lesz (akár 2 óra is lehet). Ezután adjuk csak hozzá a petrezselymet és  krémesre turmixoljuk. Visszatehetjük még egy kicsit főni is, ha nem találjuk eléggé ketchup-szerűnek az állagát, és az ízlésünkhüz igazíthatjuk még egy kis cukorral vagy ecettel.

No Comments

Leave a Reply