Zöldteás sajttorta

Zöldteás sajttorta

Aki szereti a zöld tea fanyar ízét, annak érdemes kipróbálni ezt a sajttortát.

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):

alaphoz:
25 dkg zabkeksz darálva
10 dkg vaj
ízlés szerint xilit (én nem tettem bele)

krém:
3 tojás
10 ek xilit (vagy ízlés szerint)
600 g mascarpone krémsajt
1 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő
2 ek matcha tea por (ha nem szereted intenzíven érezni az ízét, inkább csak színt szeretnél adni vele, akkor 1 ek elég)

tetejére:
150 g krémsajt xilittel édesítve
matcha tea

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A kekszet összedolgozzuk a megolvasztott vajjal, majd a tortaforma aljára nyomkodjuk. (A tortaforma alját érdemes kívülről 1-2 rétegalufóliába csomagolni, hogy felfogja a kifolyó vajat.) 10 percre a sütőbe dobjuk, majd kivesszük.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A krémsajtot elkeverjük a tojások sárgájával, xilittel, tejföllel, keményítővel és tea porral. A masszát óvatosan a felvert fehérjékhez forgatjuk, vigyázva, hogy lehetőleg ne nagyon törjön össze, levegős maradjon. Az alapra öntjük.

Előmelegített sütőbe tesszük és lassan, kb 40-50 percig sütjük. akkor jó, ha picit megpirul a teteje, a széle megszilárdul, de a közepe még pudingszerűen lötyögős. Ha kihűl, akkor ez a lötyögős rész is meg fog dermedni. Esetleg fogpiszkálót a közepébe szúrva lehet ellenőrizni, hogy ne legyen nagyon folyós a belseje.

Sütés közben érdemes a sütő aljába egy kis edénybe vizet tenni akkor szebben sül/feljön a torta. Nem kell meglepődni, ha a szépen megemelkedett torta összeesik, mikor kivettük a sütőből és elkezd hűlni. Ekkor tömörödni fog a krém.

Ha kihűlt, megkenjük a tetejét vékonyan krémsajttal és megszórjuk matcha porral.

Tipp: A krémet én 2 részre osztottam és csak az egyiket festettem zöldre a tea porral. Amikor a tortaformába öntöttem, akkor a forma közepére szedtem rétegenként váltogatva egy-egy adag fehér és zöld krémet…ettől lett az én tortám zebracsíkos. 🙂

 

 

No Comments

Leave a Reply