Zsebes tároló kiságyra DIY

Zsebes tároló kiságyra DIY

Varrhatunk zsebes tárolót is, amit a kiságy rácsára lehet függeszteni. Mindenféle apróbb dolgot, pl. mesekönyvet, rágókát, hőmérőt lehet benne tárolni. Amíg kicsi a baba, akár a babafürdetőt és popsikrémes tégelyt is beletehetjük…később viszont -mikor már eléri- nem árt vigyázni, nehogy bútorápolónak nézze és lekenje vele a rácsot (és saját magát). 🙂 Ez a zsebes tároló faliszőnyegként, fali tárolóként is használható egy fa csíkra erősítve.

A szabás során érdemes kicsit nagyobb varrásráhagyásokat hagyni mindenhol, ami később úgyis levágható, mert előfordulhat, hogy ahogy a bélés felveszi az anyagot vagy esetleg kicsit pontatlanul varrunk, nem lesz elég itt-ott.

Elkészítés lépései:

1. Levágunk 2 tetszőleges hosszúságú és szélességű anyagot a zsebes tároló elejének és hátuljának + 1 ugyanekkora méretű bélést, ami majd tartást ad neki. A méret természetesen a kiságy magasságától és szélességétől függ, illetve attól, hogy mennyire szeretsz hajolgatni. 🙂 ( Én az elejének szánt agyagot 2 részből varrtam össze, hogy felül legyen egy kis mintás fejrésze.) Az enyém kb 65 cm széles és 50 magas.

2. Értelemszerűen alulra tesszük színével lefelé a hátlapot, rá a bélést és erre színével felfelé az elejét. (itt most nem kell később kifordítani, hanem szegélyt fogunk rá varrni, hogy ne látsszon ki a széleken a bélés és varrás). Összetűzzük és összevarrjuk körben.

3. Elkészítjük a zsebeket. Ezt egy hosszabb csík anyagból készítettem. Érdemes itt is kicsit hosszabbat vágni, mint az alap szélessége, később úgyis le tudjuk vágni a felesleget. Az anyag tetejét simán le kell szegni (én egy kis díszcsíkot is tettem rá a másik mintájú anyagból, amit kb úgy varrtam rá, mint az 5. pontban a keretet), az alját pedig csak úgy 1-1,5 cm-re visszavasalni, visszatűzni.

4. Tűzzük és varrjuk fel a zsebeket az aljuknál fogva az alapra . Majd keresztben is varrjuk le először baloldalon. Osszuk fel egyenletesen annyi zsebre, amennyit szeretnénk és sorra varrjunk közéjük egy elválasztó vonalat. Érdemes alulról felfelé haladva varrni, így a varrógép talp nem gyűri fel a zsebek anyagát. Esetleg az anyagot felül lehet kicsit lazábbra engedni minden zsebnél, mielőtt levarrnánk az elválasztót, így könnyebben belepakolhatók nagyobb dolgok is.
(Én minden varráson 2x mentem át, hogy erős legyen)

5. Készítsük el a keretet. Ehhez vágjunk ki mind a 4 oldalra megfelelő hosszúságú anyagcsíkot, aminek a szélessége kb 3x (vagy 4x) akkora, mint amekkora keretet szeretnénk. Az anyagot vasaljuk félbe és kb fél-fél keretszélességnyit hajtsunk belülre mindkét szélén, ahogy a képen látható. Tűzzük fel az alapra hajtva és varrjuk rá. Ha félsz, hogy a másik oldalon elcsúszna és nem varrnád oda rendesen a keret mindkét felét egy varrással, akkor előbb varrd fel egy sorral a hátlapra az egyik felét, hajtsd át a keretet, majd varrd fel az elejére is. Így nem olyan nagy probléma, ha nem találod el pontosan a másik oldali varrás helyét, maximum a hátlapon nem lesz olyan szép…ami nem zavaró. 🙂
Érdemes előbb két szemben lévő oldalra felvarrni a keretet, majd a másik kettőt rá, úgy hogy az elején és végén aláhajtjuk háromszög alakban a csücsköket és ott ferdén varrjuk le. Így lesz igazi kerete. Persze szerintem az sem vészes ha csak levarrod egyenes vonalban.

6. Végül szalagokat kell varrni, amivel fel lehet kötni a kiságyra. Ezeket a kerethez hasonlóan behajtott, levasalt és a szélén levarrt hosszú anyagcsíkokból készítettem, majd a keret felső részén a hátlaphoz varrtam. Sokkal szebb megoldás ha már előtte közé varrod, de így meg talán könnyebb.

Van egy talán egyszerűbb megoldás is a zsebes tároló varrására. Amikor az alapot az ágyneműnél leírtakhoz hasonlóan készíted el, azaz kifordítva összevarrod a rétegeket, majd visszafordítod. Így nem kell rá keret, ami takarja a bélést.
Zsebekből is rengeteg félét varrhatsz, kisebbeket, nagyobbakat, ráncoltat, fodrosat, íveset, különállókat. Ez az egy csíkban levarrható szerintem a legkönnyebben elkészíthető.

No Comments

Leave a Reply