After eight torta

After eight torta

Aki szereti a mentolosat vagy az after eight-et, azt lepjétek meg a szülinapján ezzel a tortával! 😉 Egyáltalán nincs az az erős íze, minta fogkrémet kentünk volna a tortalapok közé, hanem csak épp finoman mentolos.

Hozzávalók (nagy, 23 cm-es tortaformához):

csokis tortalaphoz:
9 db nagy tojás
15 dkg liszt
9 ek cukor
9 ek kakaópor
3/4 tábla étcsoki reszelve
9 dkg vaj
2 tk szódabikarbóna
1 tk ecet
1 marék aprított menta (elhagyható. A tortalapnak nem ad nagyon meghatározó ízt.)
csipet só

mentás krémhez:
1/2 l hulala chantilly krém
1 csokor menta
pár csepp zöld ételfesték
1 tábla aprított étcsoki
ízlés szerint menta szirup/paszta/aroma (ha nincs, akkor mentolos cukorka mikróban kevés vízzel felolvasztva)

tetejére tetszés szerint:
1 tábla étcsoki vagy csoki forgács
esetleg mentolos cukorka
csoki levelek
cukros menta levelek
after eight
kakaópor

A tortalaphoz különválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, vajjal, ecettel, mentalevéllel. (Legegyszerűbb turmixgépben ledarálni őket.) A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, kakaóport, étcsokit, csipet sót.

Óvatosan kevergetve a habot, hogy ne törjön össze, hozzáöntjük részletekben a lisztes keveréket és a tojásos keveréket. Kb 160 fokra előmelegített sütőben (kivajazott, kilisztezett tortaformában) 40-50 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Ha kihűlt 3 felé vágjuk.

A mentás krémhez kemény habbá verjük a hulalát. Hozzáadjuk az aprított mentát (én egy kevés tejszínnel leturmixoltam aprítás helyett), menta szirupot és ételfestékkel kissé megszínezzük. A tortalapok közé kenjük és a rétegek közé szórunk durvára vágott étcsokit is. Kb a mentás krém harmadát meghagyjuk a torta külsejére és körben bevonjuk vele.

A torta tetejére felolvasztunk 1 tábla étcsokit 1/3 vajjal. Díszíthetjük csokiból készült levelekkel is.

Csoki levelekhez:

Étcsokit olvasztunk gőz felett és ebbe mártjuk a menta levelek egyik oldalát. Hűtőbe tesszük és ha kihűlt, lehúzzuk a leveleket a csokiról. Csak nagyon jó minőségű csokival készíthető!

Cukros menta levelekhez:

Cukormázat készítünk. Felverjük pár tojás fehérjét, pár csepp citromlét adunk hozzá és annyi átszitált porcukrot, hogy ne túl folyó állagú mázat kapjunk (kb tojásonként 1 ek). Ebbe mártjuk a levelek mindkét oldalát, majd (akár napokig is) száraz helyen száradni hagyjuk. Kívülről megszórhatjuk őket kristálycukorral is.
Ez ugyanaz a cukormáz, amivel a mézeskalácsokat is díszítjük!

No Comments

Leave a Reply