Almás-sajtos töltött pulykamell cider rajongóknak

Almás-sajtos töltött pulykamell cider rajongóknak

Egy hasonló receptet olvastam valahol nemrég, megtetszett, így ma elkészítettem a saját verzióm. Próbáljátok ki áfonyával és camemberttel töltve is, az új áfonyás somersby-vel párolva. Hozzávalók (3 nagy tekercshez):

60 dk pulykamell (kb 3 vastag szelet)
1 somersby alma cider
3 nagy alma
1 ek vaj
1 ek citromlé
15-20 dkg sajt
2 marék durvára darált pirított dió
pici só, bors, csipet szerecsendió
kevés olaj

Az almákat megpucoljuk (a levágott héjból esetleg tekerhetünk rózsákat a tálaláshoz), apró kockákra vágjuk, megszórjuk egy csipet szerecsendióval és a ciromlével. Egy serpenyőben a vajon és kb fél dl somersbyn puhára pároljuk. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a reszelt sajttal és 1 marék dióval.

A pulykamell szeleteket éles késsel kettévágjuk, de egyik oldalon nem vágjuk át teljesen, hanem kihajtjuk. Fóliával letakarva kicsit átklopfoljuk, vigyázva, hogy ne szakadjon ki. Így dupla méretű, nagy szeleteket kapunk. Picit sózzuk, borsozzuk, majd középre belehalmozzuk a tölteléket és a két szélét behajtva feltekerjük. Cérnával spirál alakban megkötözzük. Egy kevés olajjal meglocsoljuk és a maradék dióba forgatjuk.

Kiolajozott tepsibe tesszük a húsokat és ráöntünk kb 1dl somersbyt, majd lefóliázzuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg megpuhul a hús (kb 180 fok – 15 perc), majd levéve róla az alufóliát megpirítjuk a tetejét (kb 10 perc). Ne süssük soká, mert a hús kiszárad a dió pedig megég a tetején!
Amíg sül, igyuk meg a maradék cidert! 🙂

Tálalás előtt (még melegen könnyebb) tekerjük le róla óvatosan a cérnát és vágjuk szeletekre.
Én burgonyapürével és karamellizált hagymával tálaltam. A karamellizált hagymát balzsamecet helyett almaecettel készítettem el.

Közben megtaláltam az eredeti receptet is, ha valaki ehhez ragaszkodik 🙂
http://receptek.tv/Gock/28/216

No Comments

Leave a Reply