Aszalt paradicsomos fetasajt fondü

A sajtfondü egy változata. Kevés paradicsomszósszal, aszalt paradicsommal, bazsalikommal és oreganoval. Kevésbé hízlaló, mint pl a trappistából készült fondü, mert a fetasajtnak alacsonyabb a zsírtartalma.

Hozzávalók:

25 dkg fetsajt
1 dl fehérbor
2 dl paradicsomszósz
1 csapott ek cukor
1/4 tea vaj
3 db olajban eltett aszalt paradicsom apróra vágva
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
ízlés szerint bazsalikom, oregano
sűríteni ha kell: 1 ek étkezési keményítő 3 ek vízzel elkeverve
só nem kell hozzá, mert a fetasajt nagyon sós!

A fetasajtot felöntjük a paradicsomszósszal és szétturmixoljuk. (villával is szétnymokodhatjuk ha nincs turmix gép) A bort feltesszük forrni. Ha elpárolgott belőle az alkohol, felöntjük a sajtos paradicsommal, hozzáadjuk a fűszereket és addig főzzük, míg a sajt krémesre olvad. Ha híg lenne, sűrítjük étkezési keményítővel. Ezután hozzáadjuk a vajat, apróra vágott aszalt paradicsomot és fokhagymát, majd még 5 percig forraljuk állandó kevergetés mellett.

Ha valakinek túl savanyú lenne a paradicsomszósz miatt, akkor a paradicsomszósz és cukor helyett ugyanannyi (2dl) tejszínnel vagy tejjel készítse el és csak aszalt paradicsommal ízesítse a paradicsomszósz helyett.

Fondükészletben tálaljuk. Mivel mediterrán ízvilágú, így jól passzol mellé mártogatni való falatkának az olívabogyó, koktélparadicsom, olívaolajon, fokhagymán pirított kenyérkockák vagy az olívabogyós kenyér.

No Comments

Leave a Reply