Bangladesh-i csirkesült
Számunkra kissé szokatlan hozzávalókból készül, ezért eléggé bizalmatlanul álltam neki, de a végeredmény isteni. Nem lehet abbahagyni az evést, annyira finom a sűrű szaftja.
Hozzávalók:
4 db fél csirkemell (vagy vegyesen mell, comb)
só (kb 1 csapott ek)
1/2 tk kurkuma
kevés olaj
1 tk garam masala (vagy kb 4 db szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 4 db kardamom mag, 4 szem fekete bors)
3 db babérlevél
2 fej vöröshagyma apróra vágva (vagy ledarálva)
1 hüvelykujjnyi gyömbér reszelve
3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
1/2 tk chili por
1 tk őrölt pirospaprika
2 tk őrölt kömény
1 tk cukor
2 csésze meleg víz
só
1 csésze tejszín
1/4 cs kesudió és 1/4 cs mazsola 1 csésze vízbe beáztatva
3 db egész chilipaprika
1/2 cs sült hagyma
Elkészítés:
A kesudiót és mazsolát beáztatjuk a vízbe.
A csirkehúst ízlés szerint sózzuk és bedörzsöljük a kurkumával, hogy szép sárga legyen. Forró olajon egy magasabb edényben vagy serpenyőben hirtelen elősütjük őket. Kívül szép pirosas kérget kapjon, de belül maradjon félkész/puha. Ezután kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
A maradék olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, hozzáadva a garam masala-t és a babérlevelet is. Ha megpirult, hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, chilit, paprikát, köményt is. Még picit átforgatjuk (de épp annyira, hogy ne égjenek meg fűszerek), majd felöntjük 2 csésze meleg vízzel, beletesszük a cukrot és visszatesszük bele a csirkehúst. Ha kell, ízlés szerint sózzuk. Lefedve 10-10 percig főzzük a csirkehús mindkét oldalát, egyszer megforgatva.
Miközben fő, a beáztatott mazsolát és kesudiót krémesre turmixoljuk a tejszínnel. Ha lejárt a 20 perc, akkor ezt is hozzáöntjük és óvatosan elkeverjük. Tovább főzzük, míg a szósz jó sűrűre összefő és a hús puhára fő. Pár perccel azelőtt hogy elzárnánk, beledobunk pár szem egész chilipaprikát is.
Tálaláskor megszórhatjuk sülthagymával vagy aprított koriander levéllel. Rizzsel vagy laposkenyérrel tálaljuk. A laposkenyérrel jól lehet mártogatni a szaftját. 🙂
Video az elkészítésről: https://www.youtube.com/watch?v=-LAsDdMkd1s
No Comments