Boszorkányujjak

Horror snack halloween-re. 🙂 Ha nagyobb mennyiséget begyúrunk a tésztából, akkor érdemes kis csontokat, akár koponyákat is készíteni belőle. Lásd csont és vér – édes snack.

Hozzávalók:

25 dkg liszt (ha a diónk frissen darált és nagyon olajos, akkor egy kicsit több liszt kell, hogy jól formázható tésztát kapjunk)
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
2 tk vanília aroma
1 egész tojás

1 cs mandula (egész)
kevés olvasztott étcsoki (pici tejjel vagy margarinnal elkeverve nagyon alacsony hőfokon könnyű felmelegíteni)

művérhez (csokis gyümölcsszirup):
1 csésze gyümölcsszirup
kb 1 dl tej vagy tejszín
pár kocka ( kb 3) étcsoki (annyi, hogy sötétvörös színt adjon a szósznak)
1 ek étkezési keményítő 3 ek vízzel jól elkeverve

A boszorkányujjakhoz a lisztet összekeverjük a dióval, cukorral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A tojást elkeverjük a vanília aromával és a lisztes keverékhez öntjük, majd jól összedolgozzuk. Könnyen formálható tésztát kell kapjunk. Hűtőbe tesszük kb 1 órára, hogy keményebb legyen, úgy könnyebb vele gyurmázni. 🙂

Ha kivettük a tésztát a hűtőből kinyújtjuk és ujjnyi csíkokra vágjuk. A csíkokból hengereket formázunk és kb 10-15 cm-es darabokra vágjuk. Ezekből a hurkákból formázunk meg 1-1 ujjat. Úgy a legkönnyebb, hogy 3 egymástól picit távol tartott középső ujjunkkal hengergetjük a hurkákat, így néhol szűkebb lesz. (picit vékonyabbra formázzuk őket, mint amilyen végeredményt szeretnénk, mert sütés közben egy picit megdagadnak) A vastagabb részek (bütykök) tetejére pedig egy késsel 3-3 kis vonalkát vágunk ráncoknak. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket, majd a végükbe belenyomunk 1-1 mandulát körömnek. Esetleg felvert tojással meg is kenhetjük a tetejét, ha szeretnénk.

180 fokos sütőben addig sütjük, míg az aljuk szép aranysárga lesz, de a tetejük fehéres marad. Ez kb 12 perc. Óvatosan szedjük ki a tepsiből, mert melegen még puha, könnyen törik. Ha viszont hagyjuk kihűlni, akkor kiszárad és keményedik. Ha a körmök sütés közben kiestek volna, egy csepp olvasztott csokival visszaragasztjuk őket. Az egész mandula körmöt is “kilakkozhatjuk” étcsokival vagy akár színes ételfestékkel.

A művérhez a gyümölcsszirupot és a tejet elkezdjük melegíteni alacsony hőfokon. Hozzáadjuk az étcsoki kockákat is és gyakran kevergetve felolvasztjuk. Ha a szószt hígnak találjuk, akkor kevés étkezési keményítőt vízzel elkeverünk, hozzáöntjük és addig forraljuk míg besűríti.
Kis tálkába öntjük és köré rakjuk az ujjakat. 🙂

No Comments

Leave a Reply