Brownie (diós)

Brownie (diós)

Egy eredeti, émelyítő, csokis brownie recept. Egy szelet elég (lenne) belőle desszertként (ha nem lenne annyira finom, hogy halálra eszi magát az ember belőle :)).

Megfelel az igazi brownie elvárásainak. Keserű és édes, a teteje ropogós míg a  belseje ragacsos. Az a titka, hogy nem szabad túlsütni, hanem időben el kell zárni és ahogy szárad még kicsit keményedni fog, viszont a belseje ekkor is finom csokis-ragacsos marad.

Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg étcsoki (2 tábla. ha kevesebb van, az is elég)
20 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
1/2 tk őrölt kávé (elhagyható)
50 g cukrozatlan kakaópor (fél csomag)
1/2 tk só
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
esetleg ízlés szerint durvára vágott dió

A tojásokat és a cukrot egy tálban habosra keverjük. Eközben a csokit darabokra tördelve, a vajjal megolvasztjuk (gőz fölött, vagy nagyon-nagyon alacsony lángon állandóan kevergetve). Félrehúzzuk és megvárjuk míg kicsit kihűl.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaóport, sót, kávét. Ha a csoki-vaj keverék már nem meleg, hozzáöntjük a tojásos cukorhoz (ha meleg a csoki, akkor azonnal megfőhet a tojás és inkább csokis rántotta lesz a végeredmény :)) és végül belekeverjük a lisztes keveréket és diót is (ha tettünk félre egy keveset a csokiból, akkor apró kockákra vágva azt is belekeverhetjük most).
Kivajazott, kakaóporral megszórt tepsibe öntjük. Akkora tepsi kell, hogy a tészta úgy 1-1,5 ujjnyi vastagon álljon meg benne. Sütés közben még egy kicsit emelkedni, dagadni fog.
180 fokos sütőben kb. 23 percig kell sütni.

No Comments

Leave a Reply