Citromfüves, chilis citrom szósz

Citromfüves, chilis citrom szósz

Thai jellegű, citromfüves citromkrémet főztem be. Egyszerre édes, savanyú, az utóíze pedig kesernyés és csípős.


Isteni currykbe, sült, grillezett halhoz vagy csirkemellhez, tonhalhoz. Sült zöldségekhez vagy tortillába. Kis húsfalatkákoz mártogatósnak is használható. Kevés vízzel vagy olívaolajjal higítva salátaöntetnek is tökéletes, pl ehhez a mediterrán tonhalsalátához.
Én kevés cukorral főzve szeretem, de elhagyva belőle a chilit, sót és több cukorral (kb duplája) elkészítve sütikhez is felhasználható citromlekvár lesz belőle. Ha valaki nem nagyon szereti a kesernyés ízt, az a citrom héját és a fehér részét ne tegye bele.

Tipp: a citromnak bele kerül a héja is, így mindenképp biot, kezeletlen citromot vegyünk, hogy ne kerüljön bele vegyszer. Nem elég megmosni a héjat! Ez kapható pl a Lidl-ben és a Tescoban is.

Hozzávalók (3 kis 2-3 dl-es üvegnyihez):

4 dl frissen facsart citromlé (és a rost) – ez kb 4 óriási citromból nyerhető
20 dkg bio citrom mindenestől
17 dkg cukor vagy megfelelő mennyiségű édesítő
1 tk chili pehely
2 nagy ek citromfű pép (elhagyható)
1/2 mk kurkuma (elhagyható, de nélküle nem lesz olyan szép színe)
1/2 tk só

A bio citromokat megmosom, felszeletelem, kiszedem belőle a magokat és felteszem főni annyi vízben, ami épp ellepi. Kb fél óráig főzöm. Leöntöm róla a vizet, újra engedek rá annyit ami ellepi és visszateszem főni. Mindaddig rotyogjon, míg a citrom puhára fő. A vizet kb felére el fogja forrni. Ekkor levesszük a tűzről és krémesre turmixoljuk.
Visszatesszük főni, hozzáadva a többi hozzávalót is és addig főzzük, míg szósz állagú lesz.

Még forrón sterilizált üvegekbe szedjük. Lezárjuk, fejre fordítva az üvegeket hagyjuk kihűlni. Én ezután hűtőben tárolom, mert mivel most készítettem először ilyet, így még nem tudom meddig áll el.

Tipp: használt kis üvegekről a címkét eltávolítani szódabikarbóna és olaj keverékével lehet. Ez súrolószerként használva.

Figyelem!
Ez a citromfű NEM a nálunk ismert citromfű! Ezt az ázsiai citromfüvet szálasan lehet kapni vagy szárítva fűszerként, de a Tescoban pl kapható olajban eltett pépként is. A zöldségosztályon kell keresni, a csomagolt salátakeverékek, reszelt répa, búzacsíra stb. környékén, tejfölös vödör szerű dobozkában. Rengeteg van benne, viszont rettentő sokáig elég. Én jégkockatartóba kiadagoltam és így lefagyasztottam.

 

No Comments

Leave a Reply