Csendes könyv

Elkészült Ábel foglalkoztató kiskönyve, amit már úgy 1 éve varrok neki, mikor az időm engedi. 😛 Nagyon hasznos, jól jön utazáskor, várakozáskor, autóban, bármikor amikor csendben kell lekötni a gyereket egy kis időre. 

Rengeteg hasonlót találtok neten, ha youtube-on vagy google-ben  a “quiet book” kifejezésre rákerestek. Egyes oldalakat én is ezek alapján a források alapján készítettem el, de varrtam több saját, fiúsabb oldalt is, ami teljesen saját tervek alapján készült. Sok része varrógéppel készült, de kézzel is elkészíthető teljes egészében. Aki kézzel varrni sem szeret, az bizonyos részeket ragaszthat is ragasztópisztollyal, vagy vehet gyárilag öntapadós filclapokat. A varrás azért célszerűbb, mert ha alaposan fel vannak varrva a részek, akkor nem áll fenn a veszélye annak, hogy a gyerek lenyel valamit.

Hozzávalók:

– A4-es színes kemény filc lapok az oldalaknak
– kisebb filc darabkák, maradékok az apróbb részeknek
– tű, sok színes cérna, olló, fonal, zsinór, spárga, színes szalagok, fólia lap
– vastagabb fekete hímzőfonal az összeillesztéshez
– apró csipeszek, gemkapocs, gyöngyök, különböző méretű állatszemek, mágneses zár, csatok, gombok, cipzár, apró csengettyűk (makkoknak)
– lyukasztó és gyűrűskönyv karikája, ha gyűrűvel fűzöd össze a lapokat
– egy darabka kemény kartonlap, ha varrással fűzöd össze a lapokat
– kagylók, csigák, nagy szemű homok
– a horgászós oldalhoz egy darabka fokhagymaháló, gemkapcsok a figurák belsejébe, mágnes a horgászbotra és egy kínai evőpálca maga a bot

Bocsi a rossz fotókért, általában este/éjjel varrtam. 😛

Elkészítése:

– 1. Először megtervezünk egy lapot (vagy rögtön 2 egymás mellettit). A filclapot az alapnak méretre vágjuk, és kivágjuk a kisebb filc részeket is. Először az apróbb dolgokat varrjuk meg, majd sorrendben felvarrjuk őket az alap lapra is. Ezzel elkészült 1 oldal. (Nem baj, ha a hátulján látszik a varrás és csúnya, a hátlapja nem fog látszani.) Elkészítjük a többi oldalt is és sorba rakjuk.
– 2. Egymáshoz varrunk körben a széleiken 2 egymás utáni (egymásnak háttal lévő) oldalt úgy, hogy a csúnya hátlapjuk belül legyen. Én vastagabb fekete hímzőfonallal varrtam őket egymáshoz, körbe-körbe.
– 3. Ezután kettesével egymáshoz varrjuk a páros, szomszédos oldalakat is a közös élük mentén. Elég a fekete varrás mentén összeölteni őket, nem kell átszúrni a filcen is. Így a könyvünk most különálló dupla oldalakból áll.
– 4. Elkészítjük a borító előlapját, hátlapját és gerincét. Az előlapot és hátlapot az eddigiekhez hasonlóan. A gerincéhez kivágunk 2 db olyan széles filclapot, ami bőven átéri a könyv vastagságát és hosszra akkora, mint az oldalak + 1 db ezeknél picivel kisebb kartonlapot. A kartonlapot felragasztjuk az egyik filclapra. Kb egyenlő távolságokra annyi vonalat húzunk rá hosszában vonalzóval, ahány dupla könyvlapunk van. (Az én könyvem 18 belső oldalból, azaz 9 lapból áll, ezért 5 vonalat húztam.)
– 5. Az első vonalhoz igazítva, azon átszúrva, hosszában felvarrjuk az első oldalt a megfelelő helyre. Itt is elég a lap oldalsó fekete cérnáján átszúrni.
– 6. Sorra felvarrjuk a többi oldalt is.
– 7. A gerinc külső részét külön elkészítjük, tetszőlegesen díszítjük.
– 8. A gerinc külső részét is a helyére ragasztjuk, és körben hozzávarrjuk a belső részhez.
– 9. Végül a könyv előlapját és hátlapját is felvarrjuk a gerinc 2 oldalára.

Az egyszerűbb módszer:

Ha nem akarsz bajlódni a “könyvkötéssel”, akkor egyszerűen lyukaszd ki lyukasztóval a lapokat és egy régi mappából kiszedett gyűrűs kapocsra fűzd fel őket vagy egyszerűen kösd össze őket egy szép szalaggal. Ekkor nem kell gerincet se készíteni, csak egy előlapot és hátlapot. Ráadásul bármikor tetszőlegesen, könnyen bővíthető. 🙂 Érdemes vastagabb szalagot választani, mert bár ez a módszer egyszerűbb, de a lyukak mentén a filc könnyen kiszakad. Ez elkerülhető úgy is, hogy ringlit ütsz be a lyukakhoz. Ne feledkezz meg arról, hogy minden egyes oldalon hagyj helyet a lyukaknak. Az oldalsó részre ne tegyél semmilyen fontos elemet.

Figyelem: Ha a videón látható varrott összefűzést választod, akkor NEM kell kilyukasztani a lapokat. Az enyém csak azért van lyukasztva, mert eleinte karikára fűztem őket és gyűrűs könyvnek terveztem.

A legnépszerűbb, bébi szuperhősös oldalhoz teszek fel később sablonokat is! 😉

4 hozzászólás

 • Sallai Aranka on 2015-12-19

  Hűűűűűű, ez fantasztikus Gyöngy! De jó ennek a kis legénykének! Biztos szivesen bíbelődik vele.

  • Névtelen on 2016-03-21

   Elállt a szavam is!!! Gyönyörű!!

 • Névtelen on 2016-05-28

  Ez valami eszméletlen! Nagyon jó lett!

  • Gyöngy on 2016-06-03

   Köszi! 🙂

Leave a Reply