Csokirózsa

Tulajdonképpen étcsokival készült kakós csiga. Bár nekem ez elég tömény (én nem vagyok édesszájú), a fiúk szerint nagyon finom. Szerintük “olyan, mintha folyton a kakaóscsiga legjobb részét, a belsejét ennéd”. Bár azt hiszem, nekik a fordított mennyiség, azaz miniatűr tésztával töltött étcsoki se lenne túl tömény… 😀

Hozzávalók (12 db-hoz):

tésztához
1/4 csésze cukor
1 tojás
2 csésze liszt
1/2 tk só
1,5 tk szárított élesztő (simával is lehet, én lusta vagyok azzal bajlódni 😛 :))
4 ek margarin + kevés a kikenéshez
1/3-1/2 csésze langyos víz

töltelékhez
10 dkg margarin
10 dkg cukor (6 púpos evőkanál)
5 dkg étcsoki (1/2 tábla) – ha nincs, akkor egy picit több kakaópor
5 dkg kakaópor
esetleg kevés fahéj

a tetejét esetleg megkenhetjük 1 tojással

A cukrot alaposan kikeverjük a tojással. A lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, élesztővel. Hozzáadjuk a puha margarint, a tojásos masszát és időnként kevés vizet adva hozzá összegyúrjuk. (nem fog kelleni fél csészényi…valamivel kevesebb). 1 órára meleg helyen hagyjuk kelni. Kb kétszeresére nő.

Az étcsokit és a margarint egy műzlis tálba daraboljuk. A mikróban megolvasztjuk (kb 0,5-1 perc). Fedjük le vmivel, mondjuk egy csészealjjal, mert a margarin szeret szétrobbanni. 🙂 Kivesszük, egy villával jól elkeverjük. Ha még vannak benne darabok, akkor kicsit visszatehetjük a mikróba még olvadni. Hozzáadjuk a kakaóport, fahéjat és cukrot is, majd jól elkeverjük. Puha állagú, kenhető krémet kell kapni (mint mondjuk a fagyi), de nem folyósat. (ha folyna, tegyünk bele még egy pici kakaóport).

Ha a tésztánk megkelt nyújtsuk el téglalap alakban olyan vékonyra, amilyenre tudjuk (kb fél cm). Azért kell vékonyra, mert így sokkal többször tudjuk feltekerni, több réteg lesz benne. Kanállal kenjük rá a krémet egyenletesen. Kézzel is eligazgathatjuk rajta, hogy jusson mindenhova. Feltekerjük a hosszabb oldalán kezdve (így 12 db kijön belőle, a vékonyabb végén nem jönne ki ennyi és vastagok is lennének a csigák). Felvágjuk kb 5 cm-enként és a szeleteket margarinnal kikent muffin formába pakoljuk és a tetejüket esetleg megkenhetjük tojással. A kisebb megmaradt végekből akár 3-at is tehetünk egy ‘rekeszbe’ (ha a széleken nem lett olyan vastag a tekercsünk). Még fél órát hagyjuk kelni így a formában meleg helyen, mondjuk a közben melegedő sütőnél. Kisebbek lesznek, mint a muffinforma egy rekesze, de sülés közben majd szépen beledagadnak.

A sütőt közepes hőmérsékletre, kb 180 fokra melegítjük elő. Betesszük a csigát és 15-20 perc alatt megsütjük (míg picit megpirul a teteje). Ha megérné a másnapot, még akkor is finom. Sőt, nekem akkor jobban ízlett, mint melegen.

Próbáljátok ki puding vagy gyümölcs töltelékkel is. Tuti finom úgy is.

No Comments

Leave a Reply