Currys sütőtök krémleves

Eddig csak sütve vagy édesen, desszertben ettél sütőtököt? Akkor itt az ideje kipróbálni ezt a levest. 🙂 Fokhagymás chilis fűszerolajjal és chilis réteschips-szel tálaltam.

Hozzávalók:
1/2 kg sütőtök
1 nagy vöröshagyma
2 dl főzőtejszín (diétázok kihagyhatják vagy tehetnek helyette bele tejet)
2-3 dl hús alaplé (leveskockából is készülhet)
3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
2 tk curry por
kb 2 cm-es gyömbér darab reszelve
ízlés szerint só

tálaláshoz:
fokhagymás chilis olaj
édes-savanyú gyömbéres chiliszósz
esetleg pirított tökmag

chilis réteschipshez:
1 db réteslap
pici fokhagymás chilis olaj
csipet só

A tököt megmosom, kikaparom a magját, megpucolom és kockákra vágom. A hagymát is nagyobb darabokra szeletelem. Felteszem egy lábasban főni annyi vízzel, hogy ellepje. Ha megpuhult, leöntöm róla a főzővizet, ráöntöm a tejszínt és botturmixszal pépesítem. (Sütőtök pürével is készíthető. Ehhez alufóliába csomagolva puhára sütjük sütőben a tököt.)

Visszateszem főni. Hozzáadom a curryt és felöntöm annyi hús alaplével, hogy megfelelő állagú legyen. (ha hígabban szereted, nyugodtan önts hozzá még több alaplevet) Ha forr, belereszelem a gyömbért és hozzáadom a fokhagymát, ízlés szerint sózom. 5 percig még főzöm, majd elzárom.

A réteschips csak azért készült, mert maradt egy felesleges réteslapom. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy tepsibe sütőpapírt tettem, erre ráterítettem a réteslapot. Picit megkentem chilis fokhagymás olajjal, meghintettem sóval és csíkokra vágtam. A sütőbe tettem, míg aranybarnára sült. Ez csak pár perc!!!

Tálaláskor a levest meglocsolom tejszínnel és chilis olajjal, majd egy-egy tálkában chiliszószt és réteschipset is kínálok mellé.

Másik két kedvenc, sós, sütőtökös ételem a forró, balzsamecetes, mézes, chilis mexikói sült tök saláta és a sütőtökös pulyka curry. Próbáljátok ki ezeket is! 🙂

No Comments

Leave a Reply