Fitt citromos túrógombóc

Fitt citromos túrógombóc

Zabpelyhes túrógombóc citromos joghurttal. Öntetként kerülhet rá akár fahéjas-mézes joghurt is vagy pl vaníliás proteinnel ízesített joghurt. Hozzávalók:

1/2 kg krémes túró (ha darabos, akkor érdemes összenyomkodni villával vagy leturmixolni)
2 tojás
5 dkg zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely)
5 dkg zabpehely ízlés szerint
édesítő
forgatáshoz tönkölybúzakorpa (vagy tetszés szerint darált dió, darált mandula, darált zabpehely)
öntethez:
1 natúr joghurt
tetszés szerint édesítő
1 tk reszelt citromhéj
2 tk frissen facsart citromlé

A túrót, tojást, zabpehelylisztet, zabpelyhet, édesítőt összegyúrjuk, míg puha, formázható masszát kapunk. Ha túl híg lenne, akkor lehet még hozzá adni egy kis zabpelyhet. Nedves kézzel (így nem ragad) diónyi gombócokat formázunk belőle, majd felforralt, de nem lobogó vízben addig főzzük őket, míg feljönnek a víz tetejére. Ha nagyon forr, rotyog a víz, akkor szét fognak esni, ezért a lehető legkisebb lángon kell főzni. Ha feljöttek, kiszedjük és tönkölybúzakorpába forgatjuk őket. Érdemes várni, hogy picit kihűljenek, akkor kevésbé törnek. A joghurtot elkeverjük a citromhéjjal, citromlével, édesítővel vagy mézzel és a gombócokra öntve tálaljuk.

No Comments

Leave a Reply