Fokhagymás, olívás, rozmaringos focaccia (kenyérlepény)

Fokhagymás, olívás, rozmaringos focaccia (kenyérlepény)

A focaccia olasz kenyérlepény. A pizzatésztát is ugyanebből a tésztából szoktam készíteni. Padlizsánkrémet, salsát, fűszeres paradicsomszószt vagy szendvicskrémeket is kínálhatunk mellé. Én balzsamos fűszerolajjal tálaltam.

Hozzávalók:

tésztához (3 db focaccia, azaz 1 sütős tepsire való adag):
20 dk liszt (2 csésze)
1/2 tk só
1 tk cukor
1/2 csomag szárított élesztő (kb 3 g)
1,5 ek olaj
kb 1/2 csésze langyos víz
ízlés szerint fűszerek (én 1 ek őröt rozmaringot és fokhagymaport kevertem bele)

tetejére:
1-2 ek friss rozmaringlevél
10 db fekete olívabogyó karikázva
3 nagy gerezd fokhagyma szeletelve
olívaolaj
(tetszés szerint tehető rá szárított paradicsom, fetasajt kockák, kéksajt, sonka, chili…stb.)

balzsamos fűszerolajhoz:
2 ek chilis fűszerolaj
2 ek balzsamecet
2 gerezd fokhagyma áttörve

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd fél órára meleg helyen kelni hagyjuk. Kb kétszeresére megdagad. (Készíthető friss élesztővel is, én gyakran szoktam szárítottat használni, mert mindig van itthon, eláll.)
Ha megkelt 3 felé tépjük, kézzel hosszúkás lepényeket formázunk belőlük és egy nagyon vékonyan olajjal megkent tepsire tesszük őket egymás mellé. (Van, aki nyújtófával szokta én így gyorsabbnak találom + tudtommal az eredetit is csak olajos kézzel nyújtják el.)
Kis ideig ismét meleg helyen hagyjuk kelni. Eztán megolajozzuk a tetejüket (hogy megpiruljon) és megszórjuk a fűszerekkel, belenyomkodjuk a fokhagymát, olívabogyót. Esetleg kevés durva szemű sót is szórhatunk rá.
Előmelegített sütőben magas hőfokon (220, alsó-felső sütés) kb 15-20 percig sütjük, míg megpirul a tetejük (ha elég gyorsan sül, akkor a belseje jó puha marad).

A balzsamos fűszerolajhoz csak összeöntjük a hozzávalókat. Vékonyan megkenhetjük vele a focaccia tetejét vagy mártogathatjuk is bele a falatkákat.

No Comments

Leave a Reply