Fürjtojásos húsgombóc leves

Fürjtojásos húsgombóc leves

Tetszés szerinti zöldségekkel készíthető, akár répával, zellerrel, borsóval.

Hozzávalók:

húsgombócokhoz:
30 dkg darálthús (pulyka szárnytő)
3 ek étkezési keményítő
3 ek zsemlemorzsa
só, bors
1 tojás

továbbá:
12 db fürjtojás (megfőzve, pucolva)
6 db csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
1 hüvelykujjnyi gyömbér apróra vágva
3 ek olaj
2 ek liszt (vagy étkezési keményítő)
2 ek halszósz vagy szójaszósz (elhagyható)
3 marék kínai kel
2 szál újhagyma
ízlés szerint só, bors, vegeta (vagy hús alaplé, leveskocka) chili, pici citromlé
2 marék vékony rizstészta

A húsgombócokhoz a darálthúst elkeverjük a többi hozzávalóval és kis gombócokat formálunk. (ha nem állna össze, mehet bele még egy kicsi zsemlemorzsa.) A zöldségeket gyufaszálra vágjuk.

Egy lábasban az olajon pár percig megpirítjuk a gyömbért, gombát, vöröshagymát. Felöntjük egy kisebb tálnyi, a liszttel alaposan elkevert vízzel. Ízesítjük a fűszerekkel és halszósszal. Felforraljuk és beledobáljuk a húsgombócokat. Addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére és puhára főnek. Ekkor hozzáadjuk a kínai kelt, újhagymát, tésztát és tojást is, majd pár percig még főzzük (míg a tészta megpuhul).

Tálaláskor megszórhatjuk még újhagyma csíkokkal és chili pehellyel vagy chili karikákkal, esetleg kínálhatunk hozzá egy kis édes-savanyú gyömbéres chili szószt.

No Comments

Leave a Reply