Füstölt halas tészta

Tonhal konzervből is készíthető.

Nemrég jöttünk rá, hogy mennyire finom a füstölt hal szendvicsbe, ételbe és ráadásul mennyivel jobban megéri megvenni, mint a felvágottakat, ami sokszor húst sem látott. A tescoban a halpult részlegén mindig van leárazva valamilyen pácolt, füstölt hal (tőkehal, hering, makréla, cápa stb.). Az ízük, annyira markáns, hogy kevés is elég belőle. Ehhez a tésztához én 80 ft-nyi (1 szelet) halfilét vettem, ami kb 6 dkg, de az erős füstölt íze, sótartalma miatt elég 2 adag tésztához.

Hozzávalók (2 adaghoz):

6 dkg pácolt füstölt hal darabokra vágva
2 ek vaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk koriandermag durvára őrölve (elhagyható)
0,5 dl fehérbor (elhagyható)
1/2 doboz (1 dl) főzőtejszín (vagy tej)
pár csepp citromlé, esetleg 1 tk reszelt citromhéj
ízlés szerint bors, só
petrezselyem apróra vágva
kapor apróra vágva (elhagyható)
3 ek vízzel elkevert 1 ek étkezési keményítő (vagy liszt)

főtt spagetti tészta

tetejére:
zöldhagyma, zöld fokhagyma, kapor vagy petrezselyem

A vajon megpirítjuk a fokhagymát és a koriandermagot. Beledobjuk a halat (esetleg egy keveset hagyjunk meg a tetejére) és felöntjük a borral, tejszínnel, citromlével. Hozzátesszük a citromhéjat, sózzuk, borsozzuk és összefőzzük. Hozzáöntjük a vízben elkevert étkezési keményítőt és gyakran kevergetve addig forraljuk míg besűrűsödik. (ha nem elég sűrű, akkor tegyünk bele még keményítőt) Beleszórjuk a friss fűszereket (kapor, petrezselyem) és összeforgatjuk a főtt spagetti tésztával.

Tálaláskor a tetejére szórhatunk zöldhagymát vagy friss fűszernövényeket.

Diétás verzió:

vaj helyett 1 tk olívaolajat vagy kapros-citromos fűszerolajat használjunk
tejszín helyett zsírszegény tejet vagy 1/2 doboz vízzel elkevert joghurtot használjunk (joghurt esetében kevesebb citromot tegyünk bele, vagy hagyjuk el a fehérbort, különben túl savanyú lesz)

No Comments

Leave a Reply