Fűszeres paradicsomleves sajtos házi tortellinivel

Fűszeres paradicsomleves sajtos házi tortellinivel

Ez egy nagyon laktató, pikáns paradicsomleves. Mivel tejszínnel készül, ezért nem annyira ‘savas’ az íze, mint a sima paradicsomosnak, hanem sokkal krémesebb, lágyabb. Ha a paradicsomlevest kicsit sűrűbbre készítjük, akkor öntetként, szószként is nyakon önthetjük vele a tortellinit a végén megszórva egy kis sajttal.

Hozzávalók (kb 3 adag):

tortellini tésztájához:
2 db tojás
kb 20 dkg liszt
csipet só

totellini töltelékhez:
10-15 dkg trappista sajt (feta is lehet)
1 kis fej vöröshagyma
kb 1/3 doboz tejföl

paradicsomleveshez/szószhoz:
400g (1 nagy bögre) paradicsomszósz
3 dl főzőtejszín vagy tej (vagy keverve)
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
kb 1 ek cukor, só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint

esetleg 1 ek étkezési keményítő (vagy liszt) 3 ek hideg vízzel jól elkeverve (sűrítéshez)

A tortellinihez elkészítjük a tölteléket. A sajtot, hagymát aprítógépben ledaráljuk. Ha nem viszi a gép, akkor egy kis tejfölt adjunk hozzá, hogy krémesebb legyen.

A tortellini tésztájához a 2 tojásból, csipet sóból és annyi lisztből, amit felvesz (kb 20 dkg) tésztát gyúrunk. Elnyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk (pár mm). Tésztanyújtó géppel is dolgozhatunk…adjuk ki a feladatot kisgyereknek vagy a párunknak, mindkettő élvezni fogja és átszellemülten tekeri a géppel a tésztát. 😛 😀 Ha megvan, vágjuk tetszés szerinti méretű négyzetekre (pici vagy nagy ‘batyukat’ is készíthetünk, amilyet szeretnénk). A négyzetek közepébe teszünk egy kicsit a töltelékből, félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk, majd összenyomogatjuk a széleket. A háromszög bal és jobb csúcsát behajtjuk és azt is egymáshoz nyomogatjuk. Ez úgy könnyű, ha az ujjad köré tekered a háromszöget (mint a férfiakat). 😀 Így csúcsos tortelliniket kapunk (kicsit olyan, mint egy püspöksüveg :)). Ha gyűrű formájút szeretnénk, akkor először a háromszög tetejét is hajtsuk le, utána csavarjuk az ujjunkra behajtva a bal és jobb oldalát. Sokféle hajtogatási mód van, neten biztosan találtok kedvetekre valót. Fontos, hogy a tészta ne legyen hajtogatáskor túl lisztes, mert akkor nem tapadnak össze a szélei rendesen és ki fog folyni a sajt!
Forró, sós vízben (vagy magában a paradicsomlevesben) főzzük ki. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor megfőttek.

A paradicsomleveshez keverjük össze a paradicsomszószt, fűszereket és a tejszínt. Főzzük addig, míg kellően besűrűsödik. A fokhagymát kb 5 perccel azelőtt tegyük bele, hogy elzárnánk, így nem fő el az íze. Keverjük bele a torellinit óvatosan. Apróra vágott aszalt paradicsommal, reszelt sajttal vagy zöldfűszerrel szórjuk meg a tetejét tálaláshoz.

Ha sűrű paradicsomszószt szeretnénk a leves helyett, akkor a vízben elkevert étkezési keményítőt is adjuk hozzá és folyamatos kevergetés mellett forraljuk, amíg összesűrűsödik.

No Comments

Leave a Reply