Fűszerolajok

Itt a zöldfűszerszezon. Ha szeretitek az ízesített, aromás olajokat, tegyétek el a fűszernövényeket olívaolajban. Ajándéknak is készíthetitek.

Már egy kevés (pár ág) fűszernövény is elég ahhoz, hogy finom ízt adjon az olajnak.
Ha viszont nem csak az ízes olajat, hanem magát a fűszert is használni szeretnétek majd, akkor érdemes rögtön apróra darabolni egy nagyobb mennyiséget, és csak annyi olajat önteni rá, hogy ellepje. Így az ételre elég 1 evőkanálnyit tenni a már előre feldogozott, aprított fűszerből, nem kell kihalászni belőle a nagy ágakat, bogyókat.

Arra kell figyelni, hogy a zöldfűszer véletlenül se legyen vizes, mert attól megavasodhat, penészesedhet az olaj. Ha szedés után megmossuk őket, akkor alaposan csepegtessük le, esetleg fektessük ki egy konyharuhára, míg teljesen megszáradnak. Ezután tegyük őket egy jól zárható üvegbe és öntsük fel olajjal, amennyire csak tudjuk. (pl. olívabogyós üvegeket érdemes gyűjteni, azok elég kicsik, így többfélét készíthetünk) Az üveg se legyen vizes, párás. Ha az üveg aljába teszünk egy kis tengeri sót is, akkor az biztosan felszívja az esetleges nedvességet.
Egy kínai pálcikával, vagy hosszú hústűvel keverjük ki belőle a levegőbuborékokat, amik miatt szintén megromlana. Ha nagy üvegben tároljuk, akkor érdemes rétegenként pakolni bele a fűszert és önteni rá az olajat, mert ha utólag öntenénk fel az egészet, akkor nehezebb  kikeverni belőle a levegőt. Az első pár napban nem árt, ha naponta összerázzuk, hogy minden levegő kijöjjön. Eztán hűvös helyen (pl. kamrában) hosszú ideig tárolhatjuk.

Készíthetünk csak egyféle fűszerrel, vagy vegyesen is olajokat. Néhány ötlet:

– chili, kevés pirospaprika, fokhagymagerezdek vagy fokhagymanyomón áttört fokhagyma (erős, pl. indiai, mexikói ételekhez)
– lestyán, kapor, koriander, citromhéj spirálba vágva a fehér része nélkül (halakhoz)
– borókabogyó, zöldbors, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma (olaszos, mediterrán ételekhez, grillekhez, vadakhoz)
– balzsamecet, extraszűz olívaolaj (olajspray üvegbe tesszük, felhasználás előtt összerázzuk és salátára fújjuk)
– citromhéj spirálba vágva vagy reszelve, citromfű, citrombors (halakhoz vagy frissen facsart citromlével keverve salátaöntetnek)
– apróra vágott gyömbér, narancshéj/citromhéj/lime héj (ázsiai étlekhez, sült kacsához)
– bazsalikom, oregano, fokhagyma (olasz ételekhez, tésztákhoz, pizzaszószba)
– fahéj rúd, narancshéj, szegfűszeg étolajban (karácsonyi sütikhez, tésztákba)

No Comments

Leave a Reply