Házi bonbonok

Ajándéknak szoktam készíteni. Névnapra, szülinapra, karácsonyra.

Közepe lehet:
mogyoró, aszalt gyümölcs (szilva, meggy, barack, áfonya, füge stb.), kandírozott citrom/narancshéj
Az aszalt gyümölcsöt esetleg be lehet áztatni előző este mézben, fahéjas mézben, pálinkában vagy rumban. Szalvétán jól le kell csepegtetni őket a bonbon készítés előtt.
A gyümölcsöt lehet marcipánnal bevonni is.

Trüffel krém

1 tábla (20 dkg) fehér vagy étcsoki
5-10 dkg vaj (ezt ki kell tapasztalni, mert az adott csoki alap zsírosságától is függ, hogy mennyi kell)
0,5-1 dl dl tejszín (szintén)
10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
kb 10 dkg kakaópor (fehér csoki mellé tejpor)
ízlés szerint rumaroma / mandula aroma / vaníliás cukor / egy kis likőr / citromhéj / narancshéj / menta / a beáztatott gyümölcs levéből 1 kicsi

A csokit a legkisebb lángon, sűrűn kevergetve fel kell olvasztani a tejszínben, ügyelve, hogy az alját ne kapja oda. /szakszerűen ezt vízgőz fölött kellene :)/. Ha felolvadt, levenni a tűzről és hozzáönteni a rumot/aromát, majd az apró kockákra vágott vajat és addig kevergetni, míg a vaj elolvad, elkeveredik. Ezután hozzátenni a porcukrot és kakaóport (fehér csokinál persze nem kell kakaópor vagy helyettesíthető tejporral). Ezekből tetszés szerint mehet több/kevesebb, a lényeg, hogy sűrű puding állagú masszát kapjunk. Ha összekevertük, minimum 1-2 órára hűtőbe kell tenni. A legjobb, ha egy éjszakát tud pihenni, így a hűtés után keményebb állagú lesz (kb mint a teavaj) és vizes kézzel jól formázhatók belőle gombócok.

Először kevesebb vajat, tejszínt kell beletenni, nehogy túl folyós legyen. Ha mégis az lenne (még a hűtés után is), akkor tetszés szerint egy kis plusz porcukorral, kakaóporral, tejporral sűríthető.

Tipp: a porcukor az édesítés miatt kell a trüffelbe, de a kakaóport bármilyen por/reszelék állagú hozzávalóval helyettesíthetjük pl: darált mandulával, dióval, mogyoróval, darált keksszel, kókuszreszelékkel, tejporral és ezek keverékével.

A trüffelbe akár magába is lehet keverni kandírozott gyümölcsöt kockákra vágva, és úgy megformázni a golyókat. Én inkább a közepébe szoktam nyomni egy-egy szem aszalt gyümölcsöt vagy magvat.

A trüffel golyókat, mivel nagyon könnyen megpuhul, rögtön bele kell forgatni csokireszelékbe / mogyoróba / mandulába / dióba / kakaóporba/ porcukorba/ darált kekszbe. Aztán újra hűteni kell, hogy jól megkeményedjenek.

Ha kemény csoki bevonatút szeretnétek, akkor fagyos trüffelt fogpiszkálóra szúrva kell olvasztott csokiba mártani, majd alufóliára pakolni őket, míg kihűl és megkeményedik. Az alufólia matt felére! A fényesre odaragad! 

Néhány tipp:
– rumos mézes aszalt meggy, marcipánba gyúrva a közepébe + étcsokis, rumos trüffel, csokireszelékbe forgatva
– törökmogyoró a közepébe + étcsokis trüffel kis mogyorókrémmel elkeverve, darált mogyoróba forgatva (hasonló a ferrero rocher-hez)
– pálinkás aszalt szilva darabka középre + fahéjas, diós, fehércsoki trüffel, fahéjba forgatva
– fordítva is lehet – az aszalt szilván megkeresni a lyukat, ahol kivették a magot, és oda beletölteni a trüffelt, majd a szilvát csokiba mártani.
– aszalt barack + étcsoki trüffel, darált kekszbe forgatva
– mandula középre +mandulás, fehércsokis trüffel, mandulába forgatva
– mandula+fehércsokis trüffel (tejporral és kókuszreszelékkel a kakaópor helyett), kókuszreszelékbe forgatva (egészen hasonlít a raffaellora 😉 )
– kandírozott narancs darabkák és frissen reszelt narancshéj étcsoki trüffelbe keverve

2 hozzászólás

  • Angi on 2015-01-28

    Kedves Gyongy!
    Nagyon tetszik a blogja, a sok erdekes, de elkeszitheto recept. A bonbonok miatt neztem meg, de nem tudtam “letenni” annyi klassz dolgot mutatott itt be.
    Az Abeles fotok termeszetesen a legtutibbak!!! :-)))
    Tovabbi sok otletet es jo munkat hozza!
    Angi vedono

    • Gyöngy on 2015-01-28

      Nagyon örülök, hogy tetszik! Igaz már ritkábban, de igyekszem még időt szakítani rá, amennyire a legkisebb “ínyenc” csibész engedi. :)))

Leave a Reply