Kapros-citromos harcsa cukkinitésztával

Kapros-citromos harcsa cukkinitésztával

Megtetszettek a zöldségből készült “tészták”. Nem mondom, hogy magában is megenném őket, de egy jó raguval vagy tésztaszósszal meglocsolva nagyon finomak. Emellé a kapros-citromos hal mellé pláne jól illik a cukkini. Az egyik kedvenc ételem lesz. 🙂

Aki nincs oda a zöldségekért, az próbálja ki spagetti tésztával!

Hozzávalók (2-3 főre):

60 dkg friss halfilé kockákra vágva (harcsa, lazac, tonhal vagy bármi más. Fagyasztott/kiolvasztott bolti halfilé is jó, de az könnyebben szétesik.)
1/2 l főzőtejszín (diétázóknak növényi tej vagy zsírszegény tej is lehet)
2 nagy ek liszt vagy étkezési keményítő
ízlés szerint só, bors
pici olaj vagy vaj
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
2 ek friss aprított kapor (ha nincs, jó a szárított vagy a fagyasztott is)
ízlés szerint pár csepp frissen facsart citromlé (kb 2 karika citromból)
a cukkinitésztához:
3 kisebb cukkini

A halat összekeverjük a fokhagymával és egy serpenyőben egy pici olajon, sózva, borsozva megsütjük. Óvatosan kevergessük, hogy ne essen szét! Ha megsült félrehúzzuk a tűzről. A tejszínt csomómentesre elkeverjük a liszttel és felöntjük vele a halat. Hozzáadjuk a kaprot is, majd visszatesszük forrni. Folyamatos kevergetés mellett addig forraljuk, míg besűrűsödik. Tipp: Ha túl hígnak tűnik, akkor lehet még hozzá önteni egy kis vízzel elkevert lisztet. Ha túl sűrű, akkor egy kis vizet.

Elzárjuk és rányomjuk, belekeverjük a citromkarikák levét is. Ha kell, még sózzuk.
A cukkinitésztára szedve, citromkarikával és kaporággal díszítve tálaljuk.

A cukkinitésztához a cukkinit csíkokra (julienne vágóval) vagy spirálra vágjuk (a képen látható spirálvágóval). Tipp: A keményebb zöldségeket (pl. répa) könnyen elviszi a jobboldali spirálvágó, de a cukkinit elég nehézkesen. Ahhoz célszerűbb a julienne vágót használni.

spiralvago

 

Aki szereti nyersen, roppanósan az már halmozhatja is a tányérra (esetleg meghintheti egy kis sóval, borssal) és már szedheti is rá a ragut. A forró ragutól is át fog párolódni valamennyire.

Aki inkább főzve enné, az dobja forró, sós vízbe pár másodpercre, majd gyorsan szedje ki hideg vízbe (hogy ne főjön tovább, mert akkor szétesik). Szűrje le és tálalja.

Répából, uborkából is készíthető ezekkel a szeletelőkkel “tészta” köretnek. 🙂 Lásd az alábbi chilis-citrommártásos lazacot répatésztával.

CBCWQZaWwAALQf3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply