Kínai húsos doboz

Kínai húsos doboz

Hozzávalók (3 adaghoz):

tésztához:
60 dkg liszt
1 csapott tk só
1/2 csomag szárított élesztő
annyi langyos víz, hogy puha, gyúrható tésztává összeálljon

töltelékhez:
30 dkg darálthús (pulyka szárnytő a legjobb)
pici olaj
2 szál újhagyma (vagy 1 fej vöröshagyma)
1 hüvelykujjnyi gyömbér
2 maréknyi kínai kel
1 db sárgarépa
2 ek szójaszósz
ízlés szerint só, bors

tálaláshoz:
szójaszósz reszelt gyömbérrel és chilivel ízesítve

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és élesztővel, majd fokozatosan kevergetve és öntve hozzá a vizet puha tésztává gyúrjuk. Hagyjuk pihenni, míg megkel (kb 1 óra).

Közben elkészítjük a tölteléket. A húst egy serpenyőben egy pici olajon előpirítjuk. A zöldségeket apróra vágjuk, a répát és gyömbért kicsire reszeljük, majd hozzákeverjük a darálthúshoz.

Lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk és jó nagy tenyérnyi köröket szaggatunk belőle (akár egy kerek műanyag dobozt is használhatunk formának). A körök közepére teszünk egy kis tölteléket és körbe haladva a szélén összecsippentjük batyuvá. A tetejét érdemes picit megtekerni is, így tuti nem potyog ki a töltelék.

Párolóban készre pároljuk (vagy annyi forró vízben, ami épp ellepi pár percig főzzük fedő alatt, vigyázva, hogy a tetejük mindig felül legyen). Sült verzió is készíthető, ha kivéve őket a vízből egy serpenyőben kevés zsiradékon átpirítjuk mindkét felüket.

Gyömbéres chilis szójaszószt tálalunk mellé, így evés közben meglocsolhatja vele a batyukat, aki szereti.

No Comments

Leave a Reply