Kínai szilvaszósz

Sült húshoz, zöldséggel pirított csirkemell kockákhoz vagy húsgombóchoz is használható. Pikáns, gyömbéres, fűszeres és előre elkészíthetünk belőle egy nagy adagot, befőttesüvegekben tárolva.

Hozzávalók:

1 kg szilva
2 nagy fej lilahagyma apró kockákra vágva
1/3 csésze balzsamecet
1 hüvelykujjnyi gyömbér reszelve
2 tk kínai ötfűszer (vagy helyette fahéj, szegfűszeg esetleg ha van, édeskömény, csillagánizs)
1 csésze víz
2 db zsálya levél aprítva (elhagyható)
5 ek nyírfacukor (vagy ízlés szerint)
1/2 csomag dzsemfix 3:1

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A többi hozzávalóval együtt (kivéve a dzsemfix) feltesszük főni. Ha a szilva puhára főtt (de nem kell túlzottan szétfőzni…jó, ha darabos) hozzáadjuk a dzsemfixet. Alaposan elkeverjük és még 5-10 percig főzzük.
Cukorból én keveset adtam hozzá, mert nem szeretjük túl édesen. Sokkal többet is lehet beletenni, ízlés szerint.

Még forrón kis üvegekbe öntjük és miután lezártuk fejre fordítva hagyjuk pihenni. Fél óra után már visszafordítható. Így tartósítva sokáig eláll.

Receptek a felhasználásához:
Kínai szilvaszószos marha
Vörösboros kacsa szilvamártással
Füstölt kacsamell és máj balzsamos szilvaszósszal

No Comments

Leave a Reply