Lagzis barack (sütemény)

Lagzis barack (sütemény)

Gyerekkorom kedvenc sütije. Falusi lakodalmakon mindig készítettek ilyet, mi meg a többi gyerekkel ezeket keresgéltük a sütis tálcákon. Később, egyetemista koromban is gyakran kaptam ilyet ajándékba, sütött/küldött nekem, aki tudta, hogy szeretem. Én magam még sosem mertem nekifogni, mert úgy hallottam, hogy nem egyszerű elkészíteni. Hát nem az. 🙂 Ráadásul az még nem gond, ha az embernek nem sikerül jól az első próbálkozás…ha otthon, a családnak készíti. Én rögtön a halászléfesztiválra vállaltam be, így nem engedhettem meg magamnak, hogy nagyon elrontsam. Pedig nem indult túl jól a dolog. (lásd. a hibalehetőségeknél és NAGYON meggyőző fotót is mutatok a képek között :D)
Én a neten talált receptből dolgoztam, amit persze nagyon pontosan követtem, hogy minden OK legyen. Hát persze, hogy nem volt jó úgy.  Javítanom kellett rajta, különben dobhattam volna ki az egészet. Szerencsére volt telefonos segítségem, anyu és a nagymamám. 🙂

Hozzávalók (kb 24 db-hoz, mérettől függően):

tésztához:
80 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg puha vaj
1 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája
30 dkg porcukor
annyi tej, hogy összeálljon a tészta (min. 2 dl)

töltelékhez:
a tészta kivájt belseje mozsárban apróra törve
20 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
ízlés szerint baracklekvár
1 db rumaroma (vagy rum)
esetleg darált dió

dísztítéshez:
kristálycukor
1db vérnarancs aroma – piros (vagy sima ételfesték)
1 db keserűmandula aroma – zöld (vagy sima ételfesték)
apró levelek (pl. buxus, vagy vmilyen -nem mérgező- sövény)

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha vajat a cukrokkal, tojássárgájával jó alaposan keverjük ki. Adjuk hozzá a sütőporos lisztet és géppel (vagy kézzel) keverjük össze. Száraz, omlós, nagy darabokra darált keksz szerű állaga lesz. Ekkor kezdjük el fokozatosan hozzáadni a tejet és nagyon alaposan összegyúrni. (Eredetileg 2dl-t írtak hozzá.) Ha összeállt, kis, jól megformált, diónyi gombócokat csinálunk belőle (kb 30-35g/gombóc). Nem kell ellapítani félgömbbé, kilapul magától. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, köztük helyet hagyva és 150 fokon (alsó-felső sütés) 15-20 percig halványra sütjük (szinte fehér marad, az aljuk is csak halvány aranybarna legyen). 15 perc után már rá kell nézni!
(Akkor sül megfelelően, ha az első 5-10 percben szép fokozatosan dagad, a felszíne először hólyagos, egyenetlen picit, de a 15. percre szép egyenletes felszínűre húzza ki magát. Ezután úgy 5 perccel már elkezdenek kirepedezni, kiszáradni, tehát még azelőtt ki kell venni.)

A kész félgömbök közepét kivájjuk. A peremüknél célszerű késsel körbevágni, kifordítani a kivágott darabot, a többit pedig kiskanállal kikaparni.

A töltelékhez a sütimorzsát meglocsoljuk a rumaromával, majd a többi hozzávalóval összekeverjük sűrű krémmé. Szerintem nem kell követni a fent írt mennyiségeket, kóstoljátok meg és saját ízlés szerint cukrozzátok. Én inkább lekvárból tettem bele többet és így nem kellett bele annyi cukor és vaj sem, mert jól összefogta ez is a sütimorzsát.

A krémmel megtöltjük a félgömböket és összepárosítjuk. Mindegyik barackot megfestjük egy ecsettel aromával és rögtön kristálycukorba forgatjuk.
Buxus levéllel díszítjük.

Lehet, hogy legközelebb kipróbálom vmi puncsos-gyümölcsös töltelékkel is. 🙂

Hibalehetőségek:

– szétreped, száraz lesz:
Az első hibalehetőség rögtön a tészta elkészítése. Ha rosszul keverjük ki, akkor nem dagadnak meg a gombócok a sütőben, sőt…már a sülés 5. – 10. percében meg is repedeznek. De nem picit a felszínük, hanem óriási kráterek lesznek rajtuk vagy kirepednek, mint egy vulkán. Ráadásul kőkemény lesz 🙂 Érdemes 1-2 gombócot betenni a kész tésztából próbasütésre.
Ha szétrepednek, még javíthatunk rajta. Ha az a gond, hogy erősen süt a sütő (típustól függ), vegyük picit lejjebb a hőfokot, hogy lassabban süljenek át. Az is előfordulhat, hogy a tészta lett túl száraz. Ezen is javíthatunk, ha evőkanalanként hozzáadva még gyúrunk bele egy kis tejet, esetleg kevés vajat – pl. vajas kézzel kézzel gyúrjuk át újra, hogy puhább tésztát kapjunk. (nálam ez volt a gond…a neten talált receptben írt tej kevés volt hozzá)

– a felszínük nem sima:
Az hogy a tésztát “nagyon alaposan eldolgozzuk” azt jelenti, hogy ha ezt el akarod sumákolni, akkor dobhatod is ki az egészet. Egyenetlen felszínűek, csúnyák lesznek, egyik kireped, másik nem.

– szétesik kivájáskor:
Nyilván ha már picit is berepedt sütéskor, akkor esélytelen kivájni…még ha szép a felülete, akkor is óvatosan kell bánni vele. Kivéve a sütőből, gyorsan, még melegen vágjuk körbe a félgömbök aljának a peremét egy késsel és fordítsuk ki. Itt a pereménél törik el a legkönnyebben, de melegen még könnyű vele dolgozni. A többi részét a belsejének ráérünk később is kiszedni, akkor már nem annyira törik. A másik, ami segíthet, ha a sütőből kivett félgömböket mindig egy konyharuhával betakarva tároljuk, így nem száradnak ki.

Update!

Edit is elkésztette a barackokat. Szerintem nagyon jól sikerült! 🙂
10417546_860652263945031_4582011716155545371_n

32 hozzászólás

  • dózsa gabriella on 2013-03-31

    hol lehet tárolni,meddig,le is lehet fagyasztani?nekünk isteni fini lett:)

    • gyongy on 2013-04-05

      Egy hétig szerintem eláll. A lakodalmakon is előre le szokták gyártani és ha marad, utána még jó pár napig tárolják.
      Nálunk mondjuk hamar elfogy, nincs ideje megromlani. 🙂
      Örülök, hogy sikerült és tetszett!

  • Ági on 2013-12-15

    Szia! Most csinálnám először, de sehol nem kaptam aromát. Gáz, ha kihagyom? Az csak a diszités miatt számít vagy az ízén is dob? Köszi

    • gyongy on 2013-12-15

      Szia!
      Nem csak a színe, de az íze miatt is kell az aroma, bár szerintem nem lenne rossz anélkül sem. Az ételszínezék viszont szerintem mindenképp kell a végeredményhez. Ha nem fested be a piskótát, akkor inkább kis popóknak tűnnek, mint barackoknak. 😛 😀

  • Ági on 2013-12-15

    Csak itthonra csinálnám, de már napok óta vágyom rá. Akkor lehet kibírom még holnapig, hogy megcsináljam. Majd akkor elmegyek aromáért. Köszi szépen! 🙂

    • gyongy on 2013-12-15

      Nincs mit! Érdemes beszerezni az aromát, mert attól lesz igazán barack kinézete. Ráadásul szerintem maradni is fog az aromából és később is fel tudod majd használni. 🙂

  • Ági on 2013-12-16

    Elkészült! Kicsit nagyok lettem nekem. 27 db lett belőle. Finom, bár szerintem legközelebb kicsit kevesebb vajjal készítem. Amúgy nem bonyolult szerintem csak időigényes. 🙂 Köszi szépen a receptet!

    • gyongy on 2013-12-31

      Örülök, hogy jól sikerült! 🙂

  • Dóri on 2014-03-13

    A vérnarancs és a keserűmandula aromától, nem vérnarancs és keserűmandula íze lesz? Ez lehet hülye kérdés, de nem tudom. Mert hát barackot készítünk, és nem vérnarancsot. Valamikor kicsi koromban ettem ilyet egy lagziban, éjfélor szolgálták fel, és már nem nagyon emlékszem az ízére.

    • gyongy on 2014-03-13

      Szia Dóri!
      Jól gondolod, a sütinek nem igazán van barack íze…amit gyerekkoromban lagziban ettem, annak sem volt. Az aroma íze egyébként nem olyan meghatározó, ha nem sokat kensz rá. Én legutóbb csak vízzel hígított ételfestékkel színeztem, de ha tudsz beszerezni barackos aromát, akkor valóban jobb lehet az összhatás! 🙂

    • Névtelen on 2014-05-30

      Azért ,mert régen mikor át öltözött a pár új asszonynak meg új embernek ezzel kínálták végig a vendégeket!

    • Icu on 2014-05-30

      Azért éjfélkor ,mert akkor ahogy át öltöztek új asszony és új embernek azzal kínálták végig a vendégeket!

  • Edit Pálfalvi on 2014-09-18

    Köszönöm a receptet, elkészült 🙂
    Pici buktató, hogy az első csapat úgy nézett ki a sütés felénél mint egy csokor majomagyvelő és ez a sütés végére sem változott sokat, viszont a második turnus, ami egy picit pihent egyenletesebb lett, ezért a következő adag tésztát egy órán át pihentettem, majd egy pici liszttel újra összegyúrtam és utána formáztam. Ezek szép simák lettek. A kifestésnél gránátalma szörpben oldottam fel az ételfestéket és ez is adott egy pici plusz ízt és illatot a barackocskáknak.
    Küldöm a képet a végeredményről:

    • Gyöngy on 2014-09-22

      Szuperek lettek! Örülök, hogy jól sikerült!
      Ne aggódj, az első pár darab nekem sem sikerült, teljesen szétestek. 🙂

  • Kinga Kovács on 2014-12-06

    Ez nekem is nagy kedvencem volt a lagzikban. 🙂 Azt hiszem, még gyűjtögettem kicsit a bátorságom az első önálló barackokhoz.

  • Gyöngy Gora on 2014-12-06

    Hajrá! Majd írd meg hogy sikerült! 🙂

  • Kinga Kovács on 2014-12-06

    Gyöngy Gora ha meglesz a bátorság, megírom. 🙂

  • Bucsi Erzsébet Böby on 2015-04-03

    Szia én minden évben ezt csinálom húsvétra bár nekem sokban más a recept.pl zsir kell bele es szódabikarbóna.Állni is kell hagyni az elején stb.én is újítók néha,töltelékbe szoktam tenni aromákat pl.mandula.vanília.meg mézeskalács fűszerkeveréket.

  • Zsófia Varga on 2015-04-08

    Köszönöm, mindent a receptnek megfelelően csináltam, és gyönyörű, nagyon-nagyon finom barackokat kaptam. Az egész családnak örömet szereztem vele… a felnőtteknek, mert régi emlékeket idézett, a gyerekeknek érdekes újdonság volt. 🙂

  • Gyöngy Gora on 2015-04-10

    De jo! Orulok, hogy sikerult! Ugyes vagy, hogy elsore ilyen jo lett! 🙂 Igyekeztem leirni minden "buktatot", amibe en belefutottam, hogy hasznotokra valjon.

  • Gyöngy Gora on 2015-04-10

    Huu, biztosan finom a mezeskalacs fuszerrel is! Kiprobalom, ha ujra sutok! 🙂

  • Gyöngy Gora on 2015-04-10

    Legkozelebb a gyongy@i-design.hu-n el tudsz erni es kiteszem en a kepet! 😉

  • Gyöngy Gora on 2015-04-10

    Edit Pálfalvi Nagyon szépek lettek! 🙂 Köszi a képet, ki is teszem rögtön!

  • Edit Pálfalvi on 2015-04-10

    Gyöngy Gora A osárban vannak a majomagyak 🙂

  • Gyöngy Gora on 2015-04-10

    Én is így szoktam! 😛 A kevésbé szépeket alulra teszem….vaaagy megeszem! 😀

  • Rebeka Nagy on 2016-07-12

    Szerintem tul sok a cukor bele de ahogy irtad kostolgatam és igy nagyon finom lett h nem raktam bele az összeset! Isteni ! Sose etem még meg nem is csináltam egészen eddig !!

  • Gyöngy Gora on 2016-07-12

    Én sem vagyok oda a túl édesért. Majdnem minden sütibe kb fele annyi cukrot szoktam tenni, mint ahogy az eredeti receptje írja.
    Örülök, hogy jól sikerült! 🙂

  • Szakács Bereniké on 2016-07-17

    Szuper recept! 🙂 Köszönöm!!
    Elsőre készítettem és mindent követve nagyon jól sikerül. Nekem gázsütő van azon elég volt a 3-4es fokozat. Szinte 15perc se kellett neki, hamar megsült.
    Tegnap estére készült el, ma reggel kóstóltam meg teljes egészébe, nagyon finom. 🙂
    Csak a kristálycukor ropog nagyon a fogam alatt, lehet legközelebb nem mártogatom bele ennyire.
    Én málnaszörpbe kevertem piros ételfestéket azzal szineztem, nem száradt még meg rajta, így a cukor is elcsúszik ha megfogom, lehet még várni kell vele had szikkadjon?!?

    • Gyöngy on 2016-07-18

      Örülök, hogy tetszett! 🙂 Biztosan a szörp miatt szárad nehezebben. De szerintem ki fog száradni, semmi baja nem lesz pár nap múlva se. Lakodalmakon is előre elkészítik, soká eláll.

  • Major Adrienn on 2020-07-24

    Szia, puha vaj helyett használható Rama margarin?

    • admin on 2020-12-19

      Szia! Nem! Vajjal kell készíteni. Ez egy nagyon odafigyelős süti, ha nem követed az utasításokat, nem fog sikerülni és szerintem nem is lenne finom margarinnal.

Leave a Reply to Névtelen

Cancel reply