Legmagos és paradicsomos tortilla lapok

Legmagos és paradicsomos tortilla lapok

Tökéletes tortilla, könnyen nyújtható, nem ragad le és sütés után sem szárad ki, lesz törékeny. Egyik kedvenc strandos ételem. Megtöltve, feltekerve hűtőtáskában ki lehet vinni a strandra. Épp elég ha kivéve, a napon átmelegszik kicsit és már ehető is. De vendégvárónak is tökéletes. Külön tálalva a tortilla lapokat, kis tálkákban a különböző krémeket, húsokat, feltéteket mindenki kedvére válogathat. 🙂

Hozzávalók a lenmagos verzióhoz (6-8 tortilla laphoz):

1/2 kg búzaliszt (a fele lehet kukoricaliszt)
4 ek vaj (vagy olaj)
1,5 tk sütőpor
1,5 tk só
1 kis poharas natúr joghurt (elhagyható, de ekkor több víz kell bele)
kb 3/4 cs langyos víz (2 dl-es csészével mértem)
5 ek lengmag

Hozzávalók a paradicsomos verzióhoz (6-8 tortilla laphoz):

1/2 kg búzaliszt (a fele lehet kukoricaliszt)
4 ek vaj (vagy olaj)
1,5 tk sütőpor
1,5 tk só
1 kis poharas natúr joghurt (elhagyható, de ekkor több víz kell bele)
kb 1/2- 3/4 cs langyos víz (2 dl-es csészével mértem)
1 kicsi konzerv paradicsom sűrítmény

 

A joghurt elhagyható a receptből, viszont anélkül sokkal törékenyebb lesz a tortilla ha már kihűlt. Nem annyira jól tekerhető.

A lisztet, sütőport, /lenmagosnál a lenmagot/, sót egy tálban jól elkeverjük. Hozzáöntjük az olajat, joghurtot, /paradicsomosnál a paradicsom sűrítményt/ és gyúrni kezdjük. Fokozatosan annyi vizet öntünk hozzá, amennyit még felvesz a tészta (kb 3/4 csésze). Puha tésztát kell kapnunk. A tésztát egyforma gombócokra osztjuk. A gombócokat először kézzel ellapítjuk, amennyire csak tudjuk, majd nyújtófával vékony, pár mm-es lapokká nyújtjuk. A ‘mesterek’ szerint nyolcadfordulatokkal, forgatva kell nyújtani, hogy szép kerek legyen. Fontos, hogy sok liszt legyen a deszkán és a tésztán is, különben könnyen leragad, kiszakad.

A kész lapokat forró, nagy teflonos serpenyőben vagy vaslapon, olaj nélkül kisütjük. Amíg az egyik sül, nyújthatjuk a másikat. A tésztát érdemes a nyújtófára tekerni és úgy vinni a serpenyőhöz, hogy ne szakadjon ki a kezünkben. Sütés közben gyakran kell forgatni, ettől lesz szép hólyagos, foltos mindkét oldala. 2 tortilla sütése közt egy szalvétával mindig töröljük ki a serpenyőből az odaégett lisztet. Hamar megsülnek. Kb 5 perc.

Ha megsültek szedjük tányérra és egy másik tányérral takarjuk le őket tálalásig. Így nem száradnak ki, töredeznek töltéskor, sőt a párától szép puhák lesznek.

CAM00053

Feltétek kedvünk szerint lehetnek:

darálthús, bab, kukorica, hagyma, chili, salsa, más zöldségek
csirkemell, olívabogyó, feta sajt, zöldségek, tzatziki
sajt, felvágott, zöldségek – reggelire
hal vagy rák, pár csepp lime lé, friss koriander vagy menta, chili

 

Megkenhetjük pl:

tzatzikivel
fokhagymás, oreganós joghurttal
fokhagymás fetakrémmel
paradicsomszósszal
majonézzel
sajtkrémmel

 

Érdemes kipróbálni a spenótos tortilla-t is!

No Comments

Leave a Reply