Mango phirni (mangós rizspuding)

Mango phirni (mangós rizspuding)

Laktózmentes (kókusz- vagy mandulatejjel), gluténmentes, cukormentes (cukor helyett édesítővel) indiai puding. 

Mangó nélkül is finom tejpuding. Főleg ha kókuszt vagy pl. egy kis mazsolát keverünk bele.

Hozzávalók:

1/2 l kókusztej (vagy sima tehéntej)
csipet sáfrány
3 szem zöld kardamom mag
4 ek rizsliszt (vagy kávédarálóban ledarált rizs)
4 ek cukor vagy ízlés szerint édesítő
1-2 csésze (2 dl-es) mangópüré (friss vagy konzerv mangó leturmixolva, de lehet mangós babaétel is)
esetleg pici rózsavíz (elhagyható)

tetejére tetszőlegesen:
őrölt kardamom
durvára tört pisztácia, mandula, kesudió
kókusz
mazsola
mangó kockák

Elkészítése:

A tejből kiveszünk egy csészébe kb 8 evőkanálnyit és alaposan elkeverjük a rizsliszttel. A többi tejet feltesszük forrni, ízesítjük a kardamommal és sáfránnyal. Ha forr, kidobjuk belőle a kardamom magokat. Beletesszük a cukrot, hozzáöntjük a liszttel elkevert tejet és folyamatos kevergetés közben addig forraljuk, míg besűrűsödik. Ekkor elzárjuk és hozzáadjuk a mangópürét.

Kis csészékbe szedjük, tetejét tetszés szerint díszítjük és hűtve tálaljuk.

No Comments

Leave a Reply