Mozart torta

Mozart golyó vagy pisztácia és marcipán rajongóknak! Nagyon tömény, kalóriabomba torta. 🙂 

Hozzávalók:

 kakaós tortalaphoz:

7 db tojás
7 ek cukor
7 ek kakaópor
7 dkg vaj
nagy csipet szódabikarbóna
10 dkg liszt
1/2 tk ecet
csipet só

marcipán réteghez:
10 dkg pisztácia pucolva, durvára törve
zöld hamis marcipán (vagy igazi – ez sokkal drágább, de finomabb)

krémhez:
1/2 kg mascarpone
1 tábla (10 dkg) étcsoki
10 dkg mogyorókrém

tetejére:
1 tábla olvasztott étcsoki
10 dkg pisztácia pucolva, durvára törve
marcipán golyók

Először is hamis marcipánt készítünk, akár már előző este. Ennek eredeti receptjét itt találjátok. Mivel ez nekem még 1 nap hűtés után is túl folyós lett, így módosítottam kissé rajta, így:

Hozzávalók:
1 dl tej
35 dkg cukor (lehet kevesebb is, az én ízlésemnek ennyivel nagyon tömény)
15 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
1 db (10 dkg) vaj (vagy margarin)
2 tk zöld mandulaaroma
pár csepp zöld ételfesték
gyúráshoz:
étkezési keményító porcukorral fele-fele arányban elkeverve
Elkészítés:
A tejet a cukorral felforraljuk, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen felolvad. Hozzáadjuk a kétféle liszt keverékét apránként és gyakran kevergetve összefőzzük (kb 10 perc). Elzárjuk és beletesszük a felkockázott vajat, aromát és ételfestéket. Addig kevergetjük, míg elolvad a vaj és szép egyenletes színe lesz. Pár órára, de inkább 1 napra hűtőbe tesszük. Ha kihűl még keményedni fog.
Tipp: ha a hűtőből kivéve túl kemény lenne, akkor meleg helyen hagyva vagy picit megmikrózva puhíthatunk rajta. Az enyém az eredeti recept szerint elkészítve nagyon folyós lett, de ezen is lehet segíteni. Egy lábasban újramelegítettem és belefőztem még egy kis réteslisztet, majd újra kihűtöttem.
Keményítő és porcukor keverékére terítve elnyújtható, formázható.

A torta elkészítése:

A kakaós tortalapot elkészítjük, úgy mint itt (csak étcsoki nélkül). Kb 160 fokra előmelegített sütőben (kivajazott, kilisztezett tortaformában) 30-40 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Ha kihűlt 2 felé vágjuk.

A zöld hamis marcipánt elnyújtjuk és a torta alapjára teszünk belőle egy réteget. A pisztáciát belenyomkodjuk.

A krémhez az étcsokit felkockázzuk és vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk. Hagyjuk picit kihűlni. Ha kihűlt, de még folyós, keverhető, akkor hozzákeverjük a mogyorókrémet majd az egészet a krémsajttal is elkeverjük.
Tipp: a csokit ne adjuk melegen a krémsajthoz, mert szétfolyik…

Az így elkészült krémnek kb 2/3 részét a marcipánra terítjük és a tetejére tesszük a 2. tortalapot.

Az egész tortát bevonjuk kívül a  maradék krémmel. A maradék marcipánból golyókat formázunk (egy kis pisztáciát is keverhetünk bele). A golyókat fogpiszkálóra szúrva megmártjuk az 1 tábla felolvasztott csokiban és hűtőben vagy a fagyasztóban kihűtjük. A torta tetejét megszórjuk a durvára tört pisztáciával, rátesszük a marcipán golyókat és rálocsoljuk a megmaradt olvasztott csokit.

4 hozzászólás

  • Németh Alexandra on 2015-09-28

    Jó napot kívánok!

    Szeretném a héten megcsinálni ezt a tortát és lenne hozzá pár kérdésem. 1. A pisztácia az a sózott amit csomagolva lehet venni vagy kapható olyan is ami nincs sózva? 2. Marcipán helyett használhatom Dr. Oetker torta bevonó fondantját? Megszínezném zöldre illetve tennék hozzá mandula aromát. Így jó lehet? 3. 27 cm-es tortaformában szeretném készíteni. Meg tudná mondani, hogy a recept mekkora tortaformához van? Hányszorosára kell növelnem s mennyiségeket?
    Előre is köszönöm a segítséget!

    Üdvözlettel

    Németh Alexandra

    • Gyöngy on 2015-09-28

      Kedves Alexandra!
      Só nélküli pisztáciával lenne ideális, de én is csak sózottat kaptam, így azt tettem bele.
      A Dr. Oetker fondantját nem ismerem. Ha az is nyújtható, nem folyékony, akkor jó lehet az is. A legjobb a zöld szamos marcipán menne hozzá, ami kis tömbben kapható.
      23 cm-es normál méretű formában sütöttem a tortát. 27 cm-eshez én 10 tojásos piskótát sütnék. Pontos arányszámot sajnos nem tudok mondani.

  • István on 2020-12-19

    Üdv,
    Én úgy sejtem, a csatolt képek nem tükrözik a valós receptet. A marcipán golyók valóban étcsokiba lehetnek megmártva, mert a csoki rajtuk zömök, szilárd sötét színű, ami valóban olvasztott étcsokira utal. Viszont a torta tetejét sokkal világosabb és puhább, könnyebben vágható csoki réteg fedi. Ebben tudna valaki tanácsot adni, az hogy készül? Köszönöm! István

    • admin on 2020-12-19

      Egyrészt mégis miért hazudnék, amikor a recept és a fotó is saját.
      Másrészt egyértelműen le van írva a receptben:
      “Az így elkészült krémnek kb 2/3 részét a marcipánra terítjük és a tetejére tesszük a 2. tortalapot.
      Az egész tortát bevonjuk kívül a  maradék krémmel. “

Leave a Reply to admin

Cancel reply