Naan (indiai lepénykenyér)

A naan kelesztett laposkenyér.  Indiában tandoorban sütik (speciális kemence), aminek a belső falára tapasztják fel. Hús, curry mellé vagy mártogatóssal tálaljuk. (Én el tudom képzelni félbehajtva szendvicsnek is. :))

Hozzávalók (4 db palacsinta méretűhöz):

20dkg liszt (2 csésze)
1 kis pohár joghurt (ha nincs kihagyom és több vizet teszek bele)
1/2 tk só
1/2 tk cukor
1-2 tk szárított élesztő
1 ek olaj
langyos víz

A hozzávalókból szép sima, puha tésztát gyúrunk. A joghurt víztartalma miatt nem kell sok víz hozzá, csak annyit öntsünk hozzá gyúrás közben, hogy összeálljon a tészta (kb 1/3 csésze). Pihentessük fél órát.
A tásztát osszuk el 4 gombócra, gyúrjuk szép kerekre és pihentessük még pár percet. A gombócokat először kézzel lapítsuk, nyomkodjuk kör alakúra, majd nyújtsuk őket vékonyra (kb 1/2 cm). Akkor jó, ha a tészta rugalmas.
Felforrósított serpenyőben, olaj nélkül süssük mindkét oldalát pirosra.  Magas hőmérsékleten nagyon hamar megsül. Sütés közben felhólyagosodik, néha fel is puffad gömböcre, mint a pita (belül üreg képződik).

 

No Comments

Leave a Reply