Pulyka curry kurkumás rizzsel, naan kenyérrel

Pulyka curry kurkumás rizzsel, naan kenyérrel

Tetszés szerinti húsból (hal, rák, csirkemell, bárány, marha), de zöldségekből is (pl. padlizsán) készíthető. Én pulyka felsőcomb filét választottam, az nem zsíros, de jó szaftos lesz.Hozzávalók (4 adaghoz):

2 ek olaj
70 dkg pulyka felsőcomb filé
4 fej vöröshagyma
1 nagy fej paradicsom (vagy 3 ek paradicsomsűrítmény)
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
1 ek reszelt gyömbér

fűszerek:
1/2 tk koriandermag, 2 tk köménymag mozsárban összetörve (vagy őrölve)
1/2 tk kurkuma (sokat nem szabad használni, mert keserű lesz)
2 tk madras curry por
1 tk garam masala (elhagyható)
1/2 tk chili
1 tk cukor
só, bors ízlés szerint

korianderlevél aprítva

Az elkészítése leginkább a pörkölthöz hasonló. Az íze viszont sokkal fűszeresebb. A fűszerek mennyiségét érdemes a saját ízlésünkhöz igazítani, van ahol kevesebbet javasolnak. Én indiai étteremben kóstoltam, ott nagyon fűszeres volt, így én is így készítettem el.

Az olívaolajon megpirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát és a felkockázott húst. Hozzáadjuk a fűszereket és fél percig sütjük, ügyelve, hogy ne égjenek oda. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és sűrűre főzzük. Ha nem találjuk elég fűszeresnek, akkor még egy kör fűszerezés jön. A fokhagymát és gyömbért érdemes 5 perccel az előtt beletenni, hogy kész, így nem főnek szét, veszítik el az erős ízüket. (Én a hagymát, paradicsomot nem késsel vágtam fel, hanem aprítógépben ledaráltam. Így nem kell vele vacakolni és finom sűrű, szószos leve lesz az ételnek, amit nagyon szeretek.)

Kurkumás rizzsel (főzéskor hozzákeverünk 1 tk kurkumát) és frissen sült naan kenyérrel tálaltam. A tetejét frissen aprított korianderlevéllel szórjuk meg. (Ha valaki tudja, Szegeden hol lehet kapni, légyszi árulja el…ennek hiányában én most petrezselyemzölddel szórtam meg! :))

/A fűszerek fűszerboltban vagy internetről beszerezhetők (pl. http://www.fuszeraruhaz.hu/index.php?oldal=termek&kategoria=fuszerek), de már a tescoban is lehet kapni ilyesmit. Érdemes jó minőségű, indiait választani. Nem olcsók, de sok van benne és szerintem a végtelenségig eláll. Én egyenként szereztem be őket, azóta sem vettem újat semmiből, még mindig 3/4-ig vannak a csomagok. Akiről tudjuk, hogy szeret főzni, annak ajándékba is vehetünk egy-egy összeillő fűszercsomagot (pl. indiai, ázsiai fűszerek) mellékelve pár kinyomtatott recepttel./

No Comments

Leave a Reply