Quesadilla (mexikói töltött lepény)

Quesadilla (mexikói töltött lepény)

A quesadilla mexikói töltött sült lepény. Tulajdonképpen a mexikóiak kenyeréből, a tortillából készül. 2 tortilla lap, amit szendvicsszerűen megtöltenek.

Hozzávalók (4 db quesadilla-hoz, vagyis 8 nagy tortillalaphoz):

1/2 kg búzaliszt (a fele lehet kukoricaliszt)
4 ek vaj (vagy olaj)
1,5 tk sütőpor
1,5 tk só
1 kis poharas natúr joghurt (elhagyható, de ekkor több víz kell bele)
kb 3/4 cs langyos víz (2 dl-es csészével mértem)
(én tettem hozzá fél maréknyi lenmagot is)

A joghurt elhagyható a receptből, viszont anélkül sokkal törékenyebb lesz a tortilla, ha már kihűlt. Nem annyira jól tekerhető.

A tésztából 8 db tortilla lapot készítünk, hasonló módszerrel, mint a spenótos tortilla-nál, azaz:

“A lisztet, sütőport, sót egy tálban jól elkeverjük. Hozzáöntjük az olajat, joghurtot és gyúrni kezdjük. Fokozatosan annyi vizet öntünk hozzá, amennyit még felvesz a tészta (kb 3/4 csésze). Puha tésztát kell kapnunk. A tésztát egyforma gombócokra osztjuk. A gombócokat először kézzel ellapítjuk, amennyire csak tudjuk, majd nyújtófával vékony, pár mm-es lapokká nyújtjuk. A ‘mesterek’ szerint nyolcadfordulatokkal, forgatva kell nyújtani, hogy szép kerek legyen. Fontos, hogy sok liszt legyen a deszkán és a tésztán is, különben könnyen leragad, kiszakad.”

A lapokat pár percet hagyjuk pihenni (kicsit kiszáradnak, nem annyira áznak át a tölteléktől).
Fogunk egyet és tetszés szerinti tölteléket teszünk rá (a szélekre ne kerüljön töltelék). Lefedjük egy másik tortilla lappal. Ha nem pont egyforma méretűek, akkor késsel körbevágjuk, egymáshoz igazítjuk. A széleket körben egy villával összenyomkodjuk, hogy lezárjuk a tésztát. Érdemes rögtön egy picit belisztezett tányéron összerakni, onnan könnyebb átkönyörögni a serpenyőbe. De egy szélesebb fa lapáttal is át lehet ügyeskedni, csak nehogy pofáraesés legyen belőle! 🙂

Forró, nagy teflonos serpenyőben vagy vaslapon, olaj nélkül sütjük. Sütés közben többször kell forgatni, ettől lesz szép hólyagos, foltos mindkét oldala. 2 quesadilla sütése közt egy szalvétával mindig töröljük ki a serpenyőből az odaégett lisztet. Hamar megsülnek. Kb 10  perc.

Töltelékek:

Tetszés szerinti tölteléket tehetünk bele, pl sonkát, sajtot, darálthúst, zöldségeket, mexikói chilis babkrémet, kukoricát stb. Én előre megpirított hagyma- és sonkakockákat, sajtot töltöttem bele. Nem szabad túl sok tölteléket tenni bele, mert akkor könnyen kiszakadhat fordításkor és egyenetlenül is sül (a töltelék miatti púp nagyon megsül, a szélek, amik nem érnek le, nyersek maradnak).

A belsejébe nem célszerű szószt tenni, mert sütéskor könnyen kifolyhat, de ha kész és felvágtuk, a tetejére tehetünk ízlés szerint tejfölt, salsát vagy guacamole-t.

Készíthetjük spenótos tortillából is.

No Comments

Leave a Reply