Rácsvédő babaágyhoz DIY

A babaszoba szett újabb eleme a rácsvédő. Persze sokak szerint ez sem túl fontos, én viszont most nagyon örülök hogy van, amikor azt látom, hogy a kisfiú néha keresztben fekszik reggelre az ágyban és fejjel löki a rácsot. A képen látható mintázatút szintén nem én varrtam (Brendon-ból kaptuk), de egy hasonló -180 fokos rácsvédő- elkészítésének leírom a menetét.

Ha biztosra akarsz menni, akkor mérd körbe teljesen a babaágyat és készíts 360 fokosat, ami teljesen körbeér és mindenhol véd. Igaz a buksijával nem valószínű, hogy ennyire körbejárná az ágyat, viszont a lábukat is képesek megütni vagy kidugni és beszorulni 2 rács közé. 🙂

Elkészítés lépései:

1. Vágj le 2db 180 x 27 cm-es anyag csíkot és egy ugyanekkora bélést. (itt is varrásráhagyással dolgozz, pár centivel nagyobbat vágj a bélés magassága miatt is)

2. Varrj 7 db kötöző szalagot (a kiszabott anyagcsíkot félbehajtod, mindkét szélet belülre vasalod, majd a szélén levarrod, hogy ne bújjon ki. lásd a képen).

3. A paplanhoz és párnához hasonlóan varrd össze a 3 réteget körben (eleje és hátulja színnel összefordítva, tetején a bélés). Ahogy haladsz a varrással, az egyik hosszabb oldalon (a felső részen) félbehajtva varrd be közé a kötöző szalagokat 7 helyre elosztva (szélek, sarkok és köztük 1-1 pontban, azaz 30cm-enként 1 db). Figyelj, hogy a szalagokat befelé fordítsd, az anyagok közé lógjon belülre – így kerül kifordítva majd kívülre. A másik hosszabb oldalán pedig (alja) hagyj ki egy kb 20 cm-es darabot, ahol ki tudod fordítani. Azért érdemes ezt a hosszabb oldal közepén és a rácsvédő alján hagyni, mert így könnyebben kifordítható, mintha a szélén lenne és látszani sem fog alul.

4. Fordítsd ki és vasald át. A kihagyott 20cm-es nyílás széleit vasald belülre és kívülről varrd le egy csíkban. A széleken teljesen is körbemehetsz egy varrással, ha úgy szebbnek találod.

5. A 2 szélétől 60-60cm-re varrd át keresztben, ezek lesznek a sarkok.

Tippek:

– Kötöző szalagokat alulra is varrhatsz, ha úgy tetszik (szerintem felesleges, mert az alját úgyis betűrjük a matrac és a rács közé).
– Az elejét és hátulját tetszés szerint többféle anyagból is elkészítheted, akár a 60cm-es darabokat is más-másból, így eltérő lesz az oldalfala és a fejrésze.
– A fejrészt (középső 60cm) szabhatod akár magasabbra is vagy félkörívesre (lásd kép – vonalkázott rész), így feldobva kicsit a kinézetét.
– Díszítheted ezt is pl. fodrokkal.

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply