Ropogós, omlós fetás keksz (gluténmentes)

Ropogós, omlós fetás keksz (gluténmentes)

Egy gluténmentes sajtos keksz a sós rágcsa rajongóknak. Mivel a liszt nagyrésze darált szezámmaggal van helyettesítve, így szénhidrátcsökkentett is.

A gyerekek is imádni fogják. A kisfiamnak mindkét keze tele volt vele, de még akkor is venni akart. 🙂

Hozzávalók (1 tepsinyi, vékony kekszhez):

10 dkg fetasajt (én tescos kisteleki krémfehérsajtot használok. A sajtpultban lehet kérni.)
10 dkg rizsliszt (ettől lesz igazán ropogós)
1 tk sütőpor
5 dkg szezámmag pehely (kávédarálóban ledarált szezámmag)
3 dkg kókuszzsír (vagy vaj, olívaolaj, zsír)
1 tojás sárgája
só nem kell bele, mert a feta miatt nagyon sós!
esetleg 1-2 ek tejföl vagy víz

A fetasajtot nagyon apróra morzsoljuk és elkeverjük a tojás sárgájával és kókuszzsírral (le is lehet turmixolni együtt). A rizslisztet, sütőport és szezámmagot jól összekeverjük, majd összegyúrjuk a tojásos masszával. Ha nem állna össze/túl morzsalékos, akkor lehet hozzá adni 1-2 ek tejfölt vagy vizet, hogy összefogja. Ha túl híg, akkor pedig még egy kicsi lisztet.
Egy nagy gombóccá gyúrható tésztát kapunk, ami könnyen szétesik, omlós. Éppen emiatt 2 sütőpapír közé téve nyújtjuk el kb 3 mm vastagra. Lehúzzuk a felső réteg sütőpapírt és a tésztalapot derelyevágóval vagy pizzavágóval felvágjuk pici négyzetekre. Nem kell elmozdítani őket a helyükről, maradhatnak egyben.

180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, míg aranybarnák lesznek. A széleken picit meg fog égni, mert ott vékonyabb a tészta, de az sem vészes…én pont az ilyen kicsit égettebb darabokat szeretem. 🙂 Ha kivettük a sütőből, megvárjuk míg langyosra hűl, majd óvatosan darabjaira tördeljük a bevágások mentén. (melegen még rugalmas, úgy nehezebb széttördelni)

Tipp: érdemes kipróbálni fűszerekkel is. Lehet a tésztájába gyúrni vagy a tetejére szórni fűszerpaprikát, curryt, borsot, rozmaringot, köménymagot, darálatlan mákot, lenmagot, chilipelyhet. Hogy a tetejére jobban odaragadjanak a magvak, még a felvágás előtt le lehet kenni egy kis vízzel elkevert tojásfehérjével (ami megmaradt).

No Comments

Leave a Reply