Rozmaringos libatepertős hajtogatott pogácsa

Rozmaringos libatepertős hajtogatott pogácsa

Persze disznótepertővel is elkészíthetitek, csak nálunk a disznó kilőve, ezért az ilyesmit már liba- vagy kacsatepertővel és zsírral készítem.

Hozzávalók (2-2,5 tepsi, kb 45 db-hoz):

tésztához:
1 db (5 dkg) élesztő
1 ek cukor
5-6 dl tej
1 kg liszt
1 ek só (lehet picit több is)
10 dkg libazsír, vaj vagy kockamargarin (én pecsenyesütésből megmaradt rozmaringos libazsírt használtam)
2 tojás sárgája

tepertőkrémhez:
ízlés szerint só, bors
40 dkg darált tepertő
4 nagy gerezd fokhagyma
1 pici szál rozmaring levelei apróra vágva

tetejére:
a tojások fehérje felverve
őrölt bors

A tésztához először felfuttatjuk meleg helyen a cukros tejben elmorzsolt élesztőt. Elkeverjük a lisztet a sóval és elmorzsoljuk a zsírral és tojássárgájával, majd ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük ezt is és puha tésztává dolgozzuk. 1 órára félretesszük meleg helyre egy nagy kilisztezett, konyharuhával lefedett tálba (vagy rögtön a gyúródeszkára) kelni. Kb kétszeresére dagad.

Közben elkészítjük a tepertőkrémet. Aprítógépben (vagy daráló) krémesre daráljuk a tepertőt a fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A rozmaringleveleket is beledarálhatjuk. Én csak késsel apróra vágtam és később a tésztára kent tepertőkrémre szórtam egyenletesen.

Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkán kb 1 ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. A tetejét megkenjük a tepertőkrémmel. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk, és így először a baloldalát ráhajtjuk a középsőre, majd a jobbot is a tetejükre. Ugyanezt megismételjük a másik irányban is, így közel egy kockát kapunk. 20 percig állni hagyjuk majd újra nyújtjuk és újra hajtogatjuk. Ezt ismételjük 2-3-szor.

Végül elnyújtjuk kb 1,5-2 ujjnyi vastagra. Késsel a tetejét bevagdaljuk, berácsozzuk és lisztbe mártott közepes méretű szaggatóval (ha nincs, akkor vékonyabb anyagú üvegpohárral) kiszaggatjuk.  Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket (kicsit megsodorhatjuk őket oldalról, hogy magasabbak legyenek) egymás között helyet hagyva (mert megdagadnak), a tetejüket pedig megkenjük a tojásfehérjével és megborsozzuk. Mielőtt sütnénk, újra hagyjuk kelni a tepsin kb 20 percig. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

20 percig sütjük. A teteje szép piros ropogós, a belseje puha, réteges, omlós lesz.

No Comments

Leave a Reply