Sapka gyerekeknek DIY

Ehhez a szetthez készült a sapka, egy pihepuha köntös maradék anyagából. Elkészítése:

1.) Elkészítjük a sapka peremét.
Vágjunk ki egy kb 10 cm magas és olyan hosszú téglalapot, mint a baba fejkörmérete. (Varrásráhagyásokat most is hagyjunk mindenhol!)
A 2 szélét varrjuk egymáshoz, hogy egy fejpánt szerű darabot kapjunk. Hajtsuk félbe hosszában, úgy hogy a varrás ne látsszon, belül legyen.
Tehát tulajdonképpen egy kb 5 cm magas fejpántot kapunk.

2.) Elkészítjük a sapka tetejét.Vágjunk 2 db tetszőleges hosszúságú/alakú, csúcsos sapkaformát. A lényeg, hogy az aljának a mérete passzoljon a fejpánt méretéhez (vagyis a fejkörméret fele). Fordítsuk őket színnel befelé egymásra és varrjuk körbe a tetejét, alul hagyjuk nyitva.
Ha szeretnél csomót kötni a sapkára, akkor egy hosszúkás csúcsot alakíts ki. Én is végül ilyenre varrtam, a további képeken látszik.

3.) Rávarrjuk a peremet a sapkára.
Ahogyan a 2. képen látható, a sapkára illesztjük körben kívülről a peremet (a varratlan részeket tesszük egymásra). Érdemes odatűzni gombostűkkel, hogy ne csússzon el. Körbe-körbe egymáshoz varrjuk. Esetleg cikkcakk varrással el is dolgozhatjuk a széleket.

4.) Kifordítjuk a sapkát és felhajtjuk a peremét. Esetleg dísztűzéssel átvarrhatjuk a peremet még egyszer.

Tipp: Ha egyszerűbben szeretnéd elkészíteni a sapkát, akkor ne készíts külön peremet. Keress az anyagon olyan részt, ami már el van dolgozva. Pl. ahogyan a képen látható (piros szaggatott vonal), a köntös ujjából is kivághatod a sapkát. Ekkor csak egymáshoz varrnod kell a 2 részt, majd kézzel visszahajthatod a baba homlokán.

No Comments

Leave a Reply