Snickers torta

Snickers torta

Szülinapra készült ez a finom, egyszerre sós és édes, ropogós és krémes, karamelles mogyorós torta.

Hozzávalók:

1 adag sós karamell (előre elkészíthető, használatkor csak meg kell melegíteni kicsit, hogy folyékony legyen)

sötét kakaós tortalaphoz (elkészítésének leírása itt olvasható):
2 cs cukor
3 cs liszt
1 cs kakaópor
2 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
3 nagy tojás
1,5 cs tej
3/4 cs olaj
3 tk vanília aroma
1/2 cs meleg víz

töltelékhez:
1/2 cs vaj
1/2 cs cukor
1/2 cs tej
1/2 cs tejpor (elhagyható)
200 g pillecukor (fehér színű vagy halvány)
4 nagy ek mogyoróvaj (vagy vmivel kevesebb mogyorókrém)
1,5-2 cs sózott földimogyoró
esetleg 1-2 ek sós karamell

külső, bevonó krémhez (ezt el is hagyhatod, szerintem úgy is szép a torta, ha nincs bevonva az oldala, látszanak kívülről a rétegek):
1/4 adag kész karamell puding (1 pudingpor, 1/2l tejjel felfőzve)
1/2 vaj (puha, de nem felolvasztott!)
2 ek sós karamell
2 ek mogyoróvaj
(de készítheted puding nélkül is, a másik 3 hozzávalót ízlés szerint jól kenhető krémmé keverve)

tetejére:
1,5 tábla étcsoki
1 dl tejszín
földimogyoró
sós karamell

A 3 tortalapot előkészítjük az itt leírtak szerint. (kicsit más a hozzávalók mennyisége, de az elkészítése ugyanaz) És főzünk egy adag sós karamellt. Recept itt.

A töltelékhez mikróban felolvasztunk 200g pillecukrot. (Egy tálba téve többször kell betenni a mikróba egymás után úgy 30-30 mp-ekre, közben mindig kivéve és átkavarva.) Egy lábasban alacsony láng felett megolvasztjuk a vajat a cukorral és hozzáöntjük a tejet, majd levesszük  a tűzről és a pillecukorra öntjük. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, földimogyorót, tejport és alaposan összekeverjük. Ha hígnak tűnik, lehet még tejport keverni hozzá. Ha valakinek így nem elég édes, akkor porcukrot vagy pár evőkanálnyi sós karamellt is keverhet még hozzá.

Elkezdjük összeállítani a tortát. A tölteléket elfelezzük és még langyosan a 3 tortalap közé kenjük (ha már kihűl, akkor kemény lesz és nem lehet kenni!). Minden réteg közé teszünk 1 réteg tölteléket és rákanalazunk egy kis sós karamellt is. Ha a 3. réteg is kész, kívülről körbekenjük a bevonó krémmel. A bevonó krémhez csak alaposan elkeverjük a hozzávalókat.

1 tábla étcsokit kockákra törünk és a tejszínnel egy edényben nagyon alacsony tűz fölött megolvasztjuk. A torta tetejére öntjük, az sem baj, ha itt-ott lefolyik oldalt. Fél tábla étcsokit apróra vágunk, vagy forgáccsá reszelünk és a tetejére szórjuk. Ugyanígy megszórjuk mogyoróval is. Végül meglocsoljuk sós karamellel is.

No Comments

Leave a Reply