Sós karamell

Nem szeretem az ilyen túl édes, vajas dolgokat, de ez a sóssága miatt isteni. 🙂 Sütihez, fagyihoz, tortába, palacsintához, gyümölcsöket meglocsolva is kipróbálhatod. Teheted tejbe, forró csokiba is. Egy befőttes üvegben hűtőben tárolható, használatkor csak picit meg kell melegíteni.

Hozzávalók:

1 csésze (2 dl-es) cukor
90g vaj apróra kockázva
1/2 csésze (1 dl) tejszín
1 mokkás kanál só (lehet 1 tk is, ha sósabban szereted)

A jól sikerült karamell lényege, hogy nagyon alacsony hőfokon úgy kavargatod folyamatosan, mintha az életed múlna rajta. 🙂 Különben dobhatod ki az egészet…

Egy tapadásmentes edényben vagy serpenyőben elkezded melegíteni nagyon lassan a cukrot. Ekkor még nem kell kevergetni!!! Ha kevered, össze fog csomósodni a cukor. Hagyni kell szép lassan felolvadni, esetleg finoman rázogatni lehet a serpenyőt.

Ha teljesen folyékonyra olvadt, add hozzá a vajat. Óvatosan, mert habzani, fröcsögni kezd! Kevergesd, míg felolvad és jól elkeveredik a cukorral. Ha úgy látod, hogy a tetején még áll egy kis zsírréteg, amit sehogy nem sikerül elkeverni, akkor adj hozzá még 1-2 evőkanál cukrot, ami felveszi.

Ezután add hozzá nagyon óvatosan, lassan öntögetve és közben kavarva a tejszínt. Pár percig még kavard míg jól elkeveredik és szép krémes lesz. Ekkor vedd le a tűzről, add hozzá a sót is és ha picit már kihűlt, öntsd kisméretű befőttes üvegbe.

Ha egy picit sűrűbbre főzöd, akkor egy tálcára, jó minőségű sütőpapírra is öntheted. Ha kihűl megkeményedik annyira, hogy puha kockákra tudod vágni és pici sóval díszítve a tetejét tálalni.

 

 

No Comments

Leave a Reply