Színes házi tészták

Ha szeretitek a színes tésztákat, de gyűlölitek, hogy egyáltalán nem vagy csak méregdrágán lehet az üzletekben kapni, akkor készítsétek el otthon magatok. 🙂  Ha van ínyenc barátotok, akkor ajándéknak is megteszi.

Hozzávalók:

alap (sárga) tésztához:
1 csésze liszt
1 tojás
2 ek olaj
1 csipet só

fekete tésztához:
alap tészta hozzávalók + 1 csomag tintahal tinta (ennyi tinta szerintem 2x-es mennyiséget is megszínezne)

zöld tésztához:
alap tészta hozzávalók + kb 2 ek spenótpüré

narancssárga tésztához:
alap tészta hozzávalók + 1 ek paradicsomsűrítmény

piros tésztához:
alap tészta hozzávalók + 2 ek paradicsomsűrítmény

+ nem árt ha van egy tésztanyújtó-vágó gépetek.

A tészta hozzávalóit összekeverjük. Érdemes először a színezőanyagot a tojással elkeverni és utána összegyúrni a többivel. Ha túl puha, (pl ha a piros esetén a paradicsomsűrítménynek sok a leve), akkor gyúrás közben adjunk még hozzá annyi lisztet, amit még felvesz. A kész tésztákat tegyük kis zacskókba, hogy ne száradjanak ki, különben már pár perc alatt is megrepedezik a felületük.

– Nyújtsuk el jó vastagra (inkább csak lapítsuk meg kicsit), vágjunk belőle darabokat, majd engedjük át a tésztanyújtón többször, míg jó vékony lapokat nem kapunk. Közben mindig lisztezzük a lapokat, hogy ne ragadjanak össze. Végül tekerjük át a gép kívánt vágó részén…metélt, spagetti…stb.
– Vagy nyújtsuk el a tésztát nagyon vékonyra nyújtófával. Vágjuk csíkokra. A csíkokat lisztezzük és tegyük egymásra, majd így többet összefogva vágjuk fel kis csíkokra (metéltnek). Persze más alakú tésztát is készíthettek kézzel, türelemtől 🙂 és az adott ételtől függően. Ha szárítani és eltenni szeretnétek, nem pedig azonnal főzni, akkor talán előnyösebb a vékonyabbak közül választani, az talán könnyebben szárad.  Néhány példa:

A kész tésztát, ha nem használjuk fel azonnal, akkor lisztezzük, hogy ne ragadjon össze, terítsük ki vékony rétegben egy nagyobb felületre, takarjuk le konyharuhával és szárítsuk keményre.

Színátmenetes, csíkos tésztákat is érdemes kipróbálni. Ilyeneket végképp nem lehet boltban szerezni. 🙂 Ezekhez különböző színű tésztalapokat tegyünk egymásra vagy tekerjünk fel. Vágjunk belőle szeleteket, majd ezeket a szeleteket nyújtsuk vékonyra nyújtófával vagy géppel. Így készíthetünk pl csíkos raviolit vagy csíkos lasagne lapot. Próbáljátok ki a ‘csiga’ tésztát is. Ehhez épp nem is kell tésztanyújtó gép. 😉

No Comments

Leave a Reply