Tandoori csirke

Tandoori csirke

Fűszeres, citromos, csípős indiai csirke. Naan kenyérrel, (currys / kurkumás) rizzsel, raita-val vagy mondjuk fokhagymás/kapros joghurt öntetes salátával tálalhatjuk.

Szerintem frissen sült fokhagymás naan-nal a legfinomabb. Ez úgy készül, hogy kevés fokhagymás olívaolajon serpenyőben sütjük ki a naan-t. Ha nagyobb lepénykenyereket sütünk, akkor félbehajtva bele is tölthetjük a húst és salátát. A kedvencem az egész fogásból mégis a tepsi aljába lecsöpögött szaftba mártogatott, frissen sült naan kenyér…hmmm. 🙂

Hozzávalók:

kb 60 dkg csirkehús (comb filé vagy csirkemell, ízlés szerint) nagyobb darabokra vágva

páchoz:
1/2 tk mozsárban durvára tört koriandermag
1/2 tk mozsárban durvára tört köménymag
1 citrom reszelt héja + 1/2 citrom leve
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
ízlés szerint só, bors
1 kis pohár joghurt
2 csapott ek tandoori masala (fűszerkeverék)
1-2 csepp piros ételszínezék (elhagyható)
cayanne bors vagy chili pehely ízlés szerint

tetejére tálaláshoz:
1/2 citrom levével meglocsolni
frissen aprított korianderlevél

A koriandermagot és a köménymagot serpenyőben egy pici olívaolajon megpirítjuk. Ha már pattognak kész. A pác többi hozzávalójával összekeverjük, a csirkére öntjük és hűtőben jó pár órát -akár egy éjjelt is- állni hagyjuk.
Az ételszínezéket természetesen elhagyhatjuk belőle. Azelőtt én sosem értettem, hogy nekem itthon a tandoori csirke miért nem lesz olyan szép piros és a hús belül is rózsaszínes, mint az éttermi verziónál. De megsúgták…a legtöbb helyen ételfestékkel csalnak. 🙂

A csirkét kivesszük a hűtőből, majd nyársakra szúrjuk. Ha fa nyársunk van, azt érdemes előre vízbe áztatni, hogy ne égjen meg. Én nem áztattam be, bár engem nem zavart hogy megfeketedtek. A nyársakat egy tepsi peremére tesszük keresztbe, így szépen tud sülni minden oldalról. Előmelegített sütőben kb 180 fokon addig sütjük míg belül puha, kívül ropogós lesz. (A ropogósság érdekében elég a végén grill fokozatra kapcsolni a sütőt és úgy 10-10 percig így pirítani a tetejét.) Érdemes néha megforgatni a nyársakat és ekkor a tepsi aljára lecsöpögött szafttal újra meglocsolgatni.

Azért a szaftból maradjon a tepsi alján, hogy végül legyen mibe mártogatni a naan kenyeret! 😉
Miközben sül, süssük ki a naan kenyereket és dobjunk össze egy salátát!

No Comments

Leave a Reply