Török citrom torta (citromos gríz süti)
Török citromos grízkocka. Készíthető szögletes tepsiben is, sütés után kockákra felvágva.
Hozzávalók:
tésztához:
4 db tojás
20 dkg cukor
1 nagy pohár joghurt
1,5 citrom reszelt héja
125 g lágy vaj (vagy 1/2 kockamargarin) – kevéset a tepsi kikenéshez félretenni
50 dkg gríz
1 sütőporsziruphoz:
1,5 citrom facsart leve
10-15 dkg cukor
1,5 dl víztetejére plusz még tehetünk ízlés szerint:
vanília puding
kókuszreszelék
citrom szeletek
A tojást kikeverjük a cukorral. Hozzáöntjük a joghurtot, citromhéjat és puha vajat is és alaposan elkeverjük. A grízt elkeverjük a sütőporral, majd ezt is a masszához dolgozzuk. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk egy kevés grízzel és előmelegített sütőben kb. 200 fokon tűpróbáig sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat egy lábasban összeöntjük és addig forraljuk, míg szirup sűrűségű lesz. Megvárjuk míg picit kihűl, majd egyenletesen a kész torta tetejére öntjük. Amíg a tészta felszívja a szirupot vanília pudingot készíthetünk, amit a tetejére locsolva és kókuszreszelékkel megszórva díszítésként használhatunk.
No Comments