Túrós zabpogácsa

Az alaprecept @evapeneva-tól származik. Megsütöttem és nekünk is nagyon ízlett. 🙂

Hozzávalók (1 tepsi, kb 35 db kicsi pogácsához):

25 dkg zsírszegény túró (Lidl-ben kapható)
15 dkg zabpehely
2 tojás
2 csapott tk só
tetszés szerint fokhagyma, aprított zöldfűszerek, pl. bazsalikom, rozmaring, metélőhagyma, medvehagyma stb.
1 csapott ek útifű maghéj (elhagyható)

tetejére:
1 tojás sárgája
tetszés szerint reszelt sajt, bors, lenmag, szezámmag, kömény stb.

A túrót elkeverem a tojással és a zabpehellyel, sóval, zöldfűszerekkel. A végén adom hozzá az útifű maghéjat, ez javít az állagán, felszívja a felesleges folyadékot. Kicsit állni hagyom (kb 15 perc), míg a zabpehely (vagy útifű maghéj) felszívja a nedvességet, megpuhul és kicsit megduzzad.

Lisztezett gyúródeszkára borítom és kézzel kb 1-1,5 ujjnyi vastagra nyomkodom. (Felesleges a nyújtófa, mert nagyon puha a tészta.) Pici pogácsaszaggatóval falatnyi pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megkenem a tetejüket a felvert tojás sárgájával és tetszés szerint díszítem.

Ha ropogósan szereted, akkor vékonyabbra nyújts el, ne pogácsa vastagságúra.

200 fokon 15 (max 20) percig sütöm, míg szépen megpirul az alja és aranysárga lesz a teteje.

No Comments

Leave a Reply