Zakuszka

A zakuszka erdélyi étel. Finom zöldségkrém. Pirítóssal, melegszendvicsen, de ételízesítőként vagy tésztával, húsokhoz is finom. Én akkor eszem legtöbbet, ha diétázom. Finom abonettel, de szendvicsbe is és nem olyan hizlaló, mint mondjuk a vaj, sajtkrém vagy más bolti kencék. 🙂 Érdemes jó nagy adagot legyártani egyszerre, eltenni kis üvegekbe, így sokáig eláll.
Kibontás után nem árt úgy 1 héten belül megenni, mert úgy hamarabb megromlik. Többféle változata létezik, pl. gombás, babos…én most padlizsánost készítettem.

Hozzávalók (kb 4-5 kisebb befőttesüveghez):

4 db nagy padlizsán
4 db piros, édes paprika (pl pritamin)
2 db nagy vöröshagyma
3 db paradicsom
1 fej fokhagyma, fokhagymanyomón áttörve
olaj
ízlés szerint só, bors
esetleg chili, madras curry, gyömbér (Elhagyható, az eredetiben nincs. Én pikánsabban szeretem, ezért adtam hozzá)

A padlizsánokat süssük meg. Sütőben a legegyszerűbb. Csak bedobjuk őket egy tepsire és 200 fokon mindkét oldalukat 15-20 percig sütjük, míg a héjuk szépen megráncosodik. Kivesszük, megvárjuk míg kicsit kihűl és szép vékonyan le lehet húzni róluk a héjukat.
A paprikákat is megsütjük, ezt lehet serpenyőben is, olajon.
Ezután a sült zöldségeket és a többit is ledaráljuk. (én csak felkockázni szoktam és jól szétfőzöm, esetleg a  végén bot turmixszal pépesítem kicsit, ha túl darabos) Egy nagy lábasban kb 2 dl olajon megpirítjuk a hagymát, majd a paradicsomot is hozzáadjuk. Ezután mehet bele a sült paprika és lecsepegtetve, lé nélkül a padlizsán. Megfűszerezzük és jó pépesre összefőzzük. 10 perccel azelőtt, hogy készen lenne, belenyomjuk a fokhagymát is. Ha elzártuk, frissen önthetünk még hozzá egy kis olívaolajat vagy fokhagymás-chilis fűszerolajat. Frissen hozzáöntve teljesen más az íze.

Üvegekbe szedjük, forrón lezárjuk. Én azért hűtőben szoktam tárolni.

No Comments

Leave a Reply