Zsályás, juhtúrós teljes kiőrlésű édesburgonya gnocchi

Zsályás, juhtúrós teljes kiőrlésű édesburgonya gnocchi

Sütőtökkel, spenóttal és természetesen sima burgonyával is elkészíthető. A feltéteket is tetszés szerint választhatjuk, pl. kecskesajt-dió-rukkola, lilahagyma- feta sajt, fokhagyma-spenót-tejszín, kapor-túró, pármai sonka-parmezán stb.

Hozzávalók:

gnocchi tésztájához:
1/2 kg édesburgonya (pucolatlanul, nyersen ennyi)
1 tojás sárgája
1/2 tk só
1 tk fokhagymapor
10 dkg teljes kiőrlésű (rozs)liszt
kb 10 dkg finomliszt (amennyit felvesz)

ízesítéshez:
5 dkg vaj
néhány friss zsálya levél
ízlés szerint só, bors, fokhagymanyomón áttört fokhagyma
juhtúró

Az édesburgonyát alufóliába csomagoljuk és sütőben 200 fokon puhára sütjük. Ezután leszedjük a héját és összetörjük.
Tipp: megpucolva, felkockázva megfőzni is lehet. Viszont ekkor hagyni kell teljesen lecsöpögni róla a főzővizet, mert jóval több lisztet fog felvenni a magasabb víztartalom miatt.

Hozzáadjuk a sót, tojássárgáját, fokhagymaport, rozslisztet és gyúrás közben fokozatosan adunk hozzá még annyi finomlisztet, hogy puha tésztává összeálljon. Nem kell túlgyúrni, mert akkor nagyon sok lisztet felvesz.

Lisztezett gyúródeszkán vékony hengereket formázunk belőle, amit aztán szeletekre vágunk és tetszés szerint formázunk. Pl. gömböket, hengereket vagy a levágott szeleteket csak meglapítjuk egy villával, így mintát nyomva a tésztába. Egy nagy lábasban forró, sós vízben kifőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, megfőttek.

Tálaláskor serpenyőben a vajon sütjük picit a zsályát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a kifőtt, lecsepegtetett gnocchit és megpirítjuk. Tányérra szedjük és juhtúrót morzsolunk rá.

No Comments

Leave a Reply