Zöldséges-sajtos pite
Hozzávalók:
tésztához:
2 csésze liszt
1 ek lenmag (elhagyható)
1 tk só
8 dkg puha margarin (1/3 kockamargarin)
annyi tejföl, hogy összeálljon (kb 1/2 pohár)sajtkrémhez:
a maradék tejföl tetszés szerint juhtúróval, krémsajttal, tömlős sajtkrémmel vagy reszelt sajttal, fetával elkeverve
3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
ízlés szerint fűszerek, kaportetszés szerinti zöldségek:
1 nagy répa
1 kisebb padlizsán
1 cukkini
(vagy petrezselyem, zeller, krumpli, hagyma, spárga stb.)
kevés olajaki szereti tehet bele sonkát, sajt csíkokat is
A tészta első hozzávalóit összekeverjük, majd a tejfölt fokozatosan hozzáadva összegyúrjuk. Kör alakúra nyújtjuk, majd kivajazott, kilisztezett sütőformába tesszük úgy, hogy legyen egy kis pereme is. Villával megszurkáljuk a tésztát. Kb 150 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük és ha kicsit kihűlt megkenjük a sajtkrémmel.
A zöldségeket hosszú, vékony, kb egyforma széles csíkokra vágjuk. A padlizsánt sózzuk is le és hagyjuk pár percig, hogy kiengedje a keserű levét, majd mossuk le. A pite tetejére tesszük őket kívülről befelé haladva kör alakban elrendezve. Én előtte egy kevés olívaolajon elősütöttem őket, így a felesleges levüket kiengedik és az olajtól szebben megsülnek a sütőben, ráadásul így könnyebben hajlanak, nem törnek el.
Ha nem sütjük elő, akkor a nyers zöldségeket kicsit kenjük le olajjal a pite tetején.
180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük. Tálaláskor a tetejére tehetünk egy kis tejfölt vagy krémsajtot.
Diétás verzió:
3db rétestészta lapot használhatunk alapnak belehajtogatva a sütőformába és joghurtot, zsírszegény sajtot krémnek.
No Comments