Citrusos mákos guba pohárdesszert
Ha szeretitek a mákos gubát, akkor mindenképp próbáljátok ki ezt a pohárdesszertet. Poharak helyett kis üvegekbe is adagolhatjátok vagy elkészíthetitek egy nagyobb dobozba rétegezve is, mint a tiramisut.
Én most diétás hozzávalókkal csináltam, de zárójelben odaírtam mivel helyettesíthető az adott alapanyag, ha valaki nem diétás alapanyagokból készítené.
Hozzávalók (6 pohárnyi lesz):
piskóta:
10 dkg darált mák
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet sima, fehér búzaliszt is)
2 tk sütőpor
1,5 ek negyedannyi édesítő (vagy 5-6 ek cukor)
pici reszelt bio citromhéj (kezeletlen)
1 dl cukormentes kókusz vagy mandulatej (vagy tehéntej)
2 tojás
4 cl kókuszolaj folyékony állapotban (vagy napraforgó olaj)
locsoláshoz: pár evőkanál mandulatej (aki nem diétázik, az keverheti egy kis mézzel)citrus zselé:
pár ek citrom vagy narancs lekvár pici citromlével felhígítvavaníliás krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
fél liter cukormentes kókusz vagy mandulatej
25 dkg mascarpone
+ ízlés szerint édesítő (vagy cukor), nálam 3 tk negyedannyi
Elkészítése:
A piskótához az első 4, száraz hozzávalót elkeverjük. Egy másik tálban a folyékonyakat is összekeverjük (kókuszolaj, citromhéj, tojás, mandulatej), majd a kettőt ősszeöntjük és alaposan kikeverjük. Kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig (tűpróbáig) sütjük. Amikor kihűlt, 6 felé osztjuk és meglocsoljuk pár evőkanál tejjel.
A citrus zseléhez a lekvárt felhígítjuk egy kis citromlével.
A vanília krémhez a pudingporból és fél liter tejből pudingot főzünk. Hagyjuk félig kihűlni. Hozzáadunk 25 dkg mascarponet, ízlés szerint édesítőt es krémesre keverjük.
Végül poharakba rétegezzük a széttépkedett mákos piskótát, citrus zselét, vanília krémet és a tetejét megszórjuk mákkal.
No Comments