Oreo-brownie cheesecake

Oreo-brownie cheesecake

Mi lenne, ha adnék egy oreo-t? 😉 Oreo rajongóknak kötelező süti! Hozzávalók:

IMG_1284

brownie-szerű alaphoz:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dkg étcsoki (1/2 tábla)
3 nagy vagy 4 kisebb tojás
15 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
csipet só
20 g cukrozatlan kakaópor

 

 

+
krémsajt réteghez:
1/2 kg natúr krémsajt (mascarpone) ízlés szerint porcukrozva, vaníliával ízesítve
1 púpos ek étkezési keményítő (vagy liszt)
3 db tojás
1 dl tejföl
+
1 dobozos oreo keksz (176g) nagyobb darabokra tördelve

tetejére: 5 dkg étcsoki pici vajjal vagy tejjel felolvasztva vízgőz fölött

Az alaphoz vízgőz fölött felolvasztjuk együtt a cukrot, vajat, étcsokit. Hagyjuk kihűlni. (folyós maradjon még, csak ne főzze rántottává a tojást, mikor összeöntjük 🙂 ). Hozzáöntjük a kikevert tojásokat és alaposan összedolgozzuk a masszát robotgéppel.
Alaposan összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és kakaóport is, majd ezt is a csokis-tojásos masszához keverjük. Ez megy a tortaforma (kb 20 centis) aljára (alá egy sütőpapír körlapot érdemes tenni, z egész forma alját pedig alufóliába csomagolni, hogy a krémsajt biztosan ne csepegjen majd). A tetejébe belenyomkodjuk az összetört oreo felét.
Tipp: ha kevésbé tömör tésztát szeretnél kapni, akkor mielőtt a tojásokat belekevered, válaszd szét a fehérjét és sárgáját. A sárgáját dolgozd bele robotgéppel, a fehérjét pedig verd fel és habként keverd a masszához.
180 fokra előmelegített sütőben elősütjük kb 15 percig. (Legyen  a tetején egy kis kérge, ne legyen krém állagú, mert akkor könnyen összekeveredne a sajtkrémmel.)

 

A krémsajt réteghez:
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét habbá verjük. A krémsajtot ízlés szerint elkeverjük porcukorral és egy pici vaníliával, majd robotgéppel krémesre keverjük a tejföllel, tojások sárgájával és keményítővel. Végül robotgéppel hozzákeverjük a felvert tojáshabot is. Nem fontos levegősnek lennie, inkább krémes állagot kapunk. Az egészet az elősütött brownie alapra öntjük. Visszatesszük a sütőbe és 10-15 percig sütjük továbbra is 180 fokon. (A sütő aljába érdemes egy kicsi hőálló tálkába vizet tenni, hogy gőzben sülhessen a süti.) Ha már aranybarna kéreg van a tetején, akkor belenyomkodjuk a maradék összetört oreo kekszet. (ha sütés előtt rögtön rászórnánk a sajtkrémre, akkor elsüllyednének) A sütő hőfokát levesszük 140 fokra és így sütjük tovább mindaddig, míg kb puding állagú lesz. (kb 20-30 perc) Szilárd, de ha óvatosan megrázogatjuk a sütőformát, akkor még kocsonyásan remeg a közepe. – Ez hűtéskor meg fog szilárdulni, de azért krémes marad. Érdemes sütés közben többször ránézni. Ha nagyon erősen süt a sütőnk felülről és a teteje kezd nagyon megbarnulni, akkor érdemes átállítani alsó sütésre.
Ha kész, óvatosan vágjuk körbe a sütit a forma mentén, hogy hűlés közben ne repedjen meg. Hagyhatjuk a sütőben kihűlni, nyitott sütőajtó mellett. Utána meglocsoljuk a tetejét az olvasztott étcsokival. Akkor a legjobb, legszebben szeletelhető, ha ezután egy napot áll a hűtőben.

No Comments

Leave a Reply