Panko morzsa házilag (japán morzsa)

Panko morzsa házilag (japán morzsa)

A panko morzsa japán ‘zsemlemorzsa’, ami fehérkenyérből készül. Nagyobb darabos, szálkás, szárazabb a mi zsemlemorzsánknál, így jóval kevésbé szívja magába az olajat és sokkal ropogósabb lesz tőle az étel. Bolti ára 2000ft fölött van (1 kg-nak), így megéri inkább otthon megcsinálni. Tetszés szerinti fűszereket is adhatunk hozzá, így feldobva a sima morzsát.

Hozzávalók:

szikkadt, megmaradt kenyér

Mivel sokszor marad itthon pár szeletnyi vagy fél kg fehér kenyér, ami nem fogyott el, így morzsát készítek belőle. A finom, magvas kenyereket méginkább sajnálom kidobni, így eztán abból is morzsa lesz, ha megmarad. A nagymamám is hasonlóan szokta készíteni a zsemlemorzsát. Szikkadt kenyeret felkockázva a sütőbe tett, megpirította, majd mozsárban apróra törte.

A japán morzsa azonban sokkal fehérebb a mi morzsánknál, mert állítólag szárítva van, nem sütve/pirítva. Fogtam a szikkadt kenyeret, levágtam a héját, hogy csak a fehér részek kerüljenek bele és aprítógépbe csipkedtem. Durvára aprítottam, majd egy tepsire terítettem. Eztán jön a szárítás, nagyon alacsony hőfokon sütőben. Kisebb mennyiséget én (szintén nagyon alacsony hőfokon) serpenyőben szárítottam meg, sűrűn kevergetve kb 15 percig. A lényeg, hogy ne piruljon vagy égjen meg. Eztán egy tálcára terítettem és levegőn hagytam, hogy mégjobban kiszáradjon.

 

Fűszeres verzió (chilis-citromos):

aprított chili
reszelt citromhéj (vagy lime héj)
durvára őrölt zöldbors

A fűszeres morzsát ugyanúgy használhatjuk húsok, zöldségek panírozásához. Én sütőben sült halnyárshoz használtam.

6 hozzászólás

  • Almási Margit on 2015-03-02

    Célszerűbb lenne előbb – az aprítóhoz alkalmas méretűre darabolva – megszárítani a fehérkenyeret, és azután durvára aprítani.

  • Gyöngy Gora on 2015-03-02

    Igen, természetesen máshogyan is el lehet készíteni.

  • Zsuzsanna Goda on 2015-03-14

    Épp most lettem kész vele 🙂

  • Pinczesi Laszlo on 2015-04-25

    A hozzáadott értékből. A japán munkaerő, a tudás, hogy mit kell beletenni és hogyan kell előkészíteni. A szállítás, a garancia. Egyszer csináltak egy rövidfilmet német dokumentaristák, hogyan viszik a piacra a "Berliner Luft" nevű, igazi berlini levegőt tartalmazó konzervdobozt. Vagyis a semmit. Meglepődne, milyen költségek rakódnak rá egy ilyen termékre kultúrországokban.

  • Erzsébet Kovács on 2015-07-21

    Anyukám még a nudlira is kenyérmorzsát piritott.

  • prézli on 2016-02-25

    nem kell sütögetni. megszárad az magától, csak nem szabad zárt helyre tenni, mert akkor bepenészedik.
    simán le kell reszelni a kenyeret, miután megszáradt. ennyi.
    amúgy a székelyek a fánkot hívják így 😀

Leave a Reply