Panko morzsa házilag (japán morzsa)
A panko morzsa japán ‘zsemlemorzsa’, ami fehérkenyérből készül. Nagyobb darabos, szálkás, szárazabb a mi zsemlemorzsánknál, így jóval kevésbé szívja magába az olajat és sokkal ropogósabb lesz tőle az étel. Bolti ára 2000ft fölött van (1 kg-nak), így megéri inkább otthon megcsinálni. Tetszés szerinti fűszereket is adhatunk hozzá, így feldobva a sima morzsát.
Hozzávalók:
szikkadt, megmaradt kenyér
Mivel sokszor marad itthon pár szeletnyi vagy fél kg fehér kenyér, ami nem fogyott el, így morzsát készítek belőle. A finom, magvas kenyereket méginkább sajnálom kidobni, így eztán abból is morzsa lesz, ha megmarad. A nagymamám is hasonlóan szokta készíteni a zsemlemorzsát. Szikkadt kenyeret felkockázva a sütőbe tett, megpirította, majd mozsárban apróra törte.
A japán morzsa azonban sokkal fehérebb a mi morzsánknál, mert állítólag szárítva van, nem sütve/pirítva. Fogtam a szikkadt kenyeret, levágtam a héját, hogy csak a fehér részek kerüljenek bele és aprítógépbe csipkedtem. Durvára aprítottam, majd egy tepsire terítettem. Eztán jön a szárítás, nagyon alacsony hőfokon sütőben. Kisebb mennyiséget én (szintén nagyon alacsony hőfokon) serpenyőben szárítottam meg, sűrűn kevergetve kb 15 percig. A lényeg, hogy ne piruljon vagy égjen meg. Eztán egy tálcára terítettem és levegőn hagytam, hogy mégjobban kiszáradjon.
Fűszeres verzió (chilis-citromos):
aprított chili
reszelt citromhéj (vagy lime héj)
durvára őrölt zöldbors
só
A fűszeres morzsát ugyanúgy használhatjuk húsok, zöldségek panírozásához. Én sütőben sült halnyárshoz használtam.
Célszerűbb lenne előbb – az aprítóhoz alkalmas méretűre darabolva – megszárítani a fehérkenyeret, és azután durvára aprítani.
Igen, természetesen máshogyan is el lehet készíteni.
Épp most lettem kész vele 🙂
A hozzáadott értékből. A japán munkaerő, a tudás, hogy mit kell beletenni és hogyan kell előkészíteni. A szállítás, a garancia. Egyszer csináltak egy rövidfilmet német dokumentaristák, hogyan viszik a piacra a "Berliner Luft" nevű, igazi berlini levegőt tartalmazó konzervdobozt. Vagyis a semmit. Meglepődne, milyen költségek rakódnak rá egy ilyen termékre kultúrországokban.
Anyukám még a nudlira is kenyérmorzsát piritott.
nem kell sütögetni. megszárad az magától, csak nem szabad zárt helyre tenni, mert akkor bepenészedik.
simán le kell reszelni a kenyeret, miután megszáradt. ennyi.
amúgy a székelyek a fánkot hívják így 😀